Як молодь бере участь у житті об'єднаних територіальних громад — дискусія

Як молодь бере участь у житті об'єднаних територіальних громад — дискусія

Про роль молоді у громадах в ефірі програми "Сучасна громада" на Українському радіо говорили Мар’яна Кусяка — голова ініціативної групи зі створення молодіжного дорадчого органу Білозірської  ОТГ, студентка другого курсу, Руслан Богданов — учитель трудового навчання опорно-навчального закладу Білозірська загальноосвітня школа 1-3 ступенів Білозірської сільської ради Черкаського району,  Наталя Валантирець — начальник відділу освіти культури туризму молоді і спорту виконавчого комітету Білозірської сільської ради Черкаського району, Сергій Когут — голова Солодковецької  об’єднаної громади, Ірина Солонинка — начальник відділу фінансів Солодковецької об’єднаної громади.

Звертаюсь до Мар’яни і Руслана: чому ви не проводите час як більшість молоді вашого віку, чому ви вирішили долучитися до громадських активностей і справ?

Руслан Богданов: — Я був активним студентом, який хотів щось робити,  мав відокремлений підрозділ громадської організації і підтримку в Білозір’ї, та бажання цим займатися.

Мар’яна Кусяка: — Мені подобається розвивати себе і розвивати громаду. Хто як не молодь, почне зараз щось нове будувати. Не завжди дорослі знають те, чого хочемо ми. Ми хочемо додати чогось нового та сучасного.

— Ви відчуваєте що до вас дослухаються, що ваші думки і рішення важливі?

Мар’яна Кусяка: Звичайно. В більшості ми обговорюємо, ухвалюємо рішення про те, що обирає громада. Все що ми, молодь, пропонуємо, все можуть підтримати.

Які переваги отримає сільська рада від такої громадської активності? Ви бачите реальні дії та цікаві ідеї, які ви хотіли б втілювати?

Наталя Валантирець: Для того, щоб робити громаду комфортною для дітей і молоді, потрібно обов’язково враховувати їхні думки. А власне створення такого простору для молоді є одним із основних пріоритетів розвитку нашої громади. Тому підтримуються всі ініціативи, та молодіжні проекти. На жаль, останнім часом голосу молоді віком 20+ зовсім не чутно. Тому ті невеличкі кроки, які ми робимо разом із молоддю, дуже важливі для громади.

Чи надаєте ви структурну, фінансову, організаційну, адміністративну підтримку?

Руслан Богданов: — Стосовно підтримки наведу вам один приклад. В мене виникла ідея велопробігу для дітей і молоді, мене відразу підтримав сільський голова. Дали нам супроводжувальну машину, і голова села сам, в лісі, зварив нам кашу і зустрів нас.

Наталя Валантирець: Велопробіг перетворився на велостоянку біля опорної школи на 80 місць і проект фонду державного регіонального розвитку у наступному році побудувати велодоріжку протяжністю близько 2 кілометрів.

Розвиток проекту був теж ініціативою молоді?

Наталя Волонтерець: — Запит передусім молоді, тому що велосипедами в нас пересувається дуже багато дітей, особливо в теплий період, власне тому і народився цей проект, і буде реалізовуватися наступного року. Є ідея, і є способи та інструменти  її реалізації.

А у вас, в Хмельницькій області, є молодіжні організації, молодіжні рухи?

Сергій Когут: — Вже від самого початку нашої діяльності одним із пріоритетів громади визначена підтримка молоді та молодіжних ініціатив. Ми запровадили програму "Юніор старт", тому що вважаємо, що одним з таких пріоритетів є залучення інвестицій для розвитку громади, а для того, щоб залучити інвестиції, треба навчити молодь писати проект, брати участь у розіграші грантів, тому ми створили власну програму підтримки учнівських мікропроектів.

Які з них ви вже встигли реалізувати?

Сергій Когут: На сьогоднішній день нами виділено кошти для реалізації 6 мікропректів, які стануть відомими до 20 березня після конкурсу мікропректів.

А хто буде їх фінансувати?

Сергій Когут: За рахунок місцевого бюджету.

–— А якій загальний бюджет всіх 6 проектів?

Сергій Когут: — Поки що ми виділили 60 000 гривень, а вже після того, як будуть відібрані проекти, будемо бачити, можливо і збільшимо бюджет. Умовами конкурсу передбачена максимальна сума одного проекту 10 000 гривень.

Як ви обиратимете найкращий проект?

Сергій Когут: Для справедливого суддівства ми залучили центр розвитку місцевого самоврядування від U-LEAD

А як у вас зараз, активно подаються заявки на участь, активна у вас молодь в громаді?

Ірина Солонинка: — Зараз діти активно обговорюють свої ідеї, ми створили для них групи у "Вайбері". В нас наразі в громаді є 3 школи, і кожна з них бере активну участь в програмі. Діти повинні підготувати проектні заявки, ми їм допомагаємо — в цьому, буквально за кожним пунктом ми їм роз’яснюємо, що і куди потрібно писати, визначати основну проблему, мету, завдання проекту. І наша мета роботи з молоддю — це сприяти поверненню молоді до сільської місцевості. Також у нас є такий розвитковий проект позашкільної освіти. В нас у селі є приміщення з історичною цінністю, яке б ми хотіли реконструювати і створити центр позашкільної освіти, в якому б діти могли здобувати якусь музичну, хореографічну освіту, займатися різними мистецькими напрямками, чи в спортивній секції, на платній основі.

Чи враховується думка молоді при ухваленні рішень в більш серйозних і глобальних питаннях?

Руслан Богданов: Це можна здійснювати за допомогою дорадчого органу молодіжної ради, і певні свої проекти ми будемо озвучувати на сесії.

Ініціатива створення такої ради — вона теж була від молоді?

Мар’яна Кусяка: У нас в ОТГ досить багато ініціативної молоді, але коли ти працюєш один, ти не можеш чогось добитися, і тому виникла така ідея всім зібратися разом щоб створити раду, і ми точно доб’ємось того, чого ми хочемо.

У вас на Хмельниччині в вашій громаді є якась системність в роботі з молодіжними рухами?

Сергій Когут: — В нашій громаді ми тільки плануємо створити молодіжну раду, але за ініціативи нашої молоді ми вже створили спілку рибалок-любителів, яка має екологічний напрямок своєї діяльності і наші діти взяли участь у фотоконкурсі "Великі світлини маленьких міст", в якому ми посіли 13 місце. Тож молодь доволі активно бере участь у житті громади і ми намагаємось її підтримувати.

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук