В Україні ухвалено закон про сільськогосподарські кооперативи

В Україні ухвалено закон про сільськогосподарські кооперативи

Діяльність сільськогосподарських кооперативів відтепер буде регулюватися  з урахуванням міжнародних стандартів та найкращих світових практик. Верховна Рада України ухвалила законопроект №6527 "Про сільськогосподарську кооперацію" з усіма правками. Розгляд законопроекту відкладали чотири рази, але сьогодні за нього проголосували 233 народні депутати.

Зідно із пояснювальною запискою, проект Закону України "Про сільськогосподарську кооперацію" розроблено з метою системного та комплексного регулювання усіх правовідносин щодо утворення, діяльності та припинення сільськогосподарських кооперативів з урахуванням міжнародних стандартів та найкращих світових практик.

Ним пропонується низка змін:

— статус неприбутковості для кооперативів;

— отримання в оренду державної і комунальної землі без проведення аукціону для сінокосіння і випасання худоби;

— запуск кооперативних банків;

— право тимчасово надавати послуги особам, які не є членами кооперативу, за умови, що сукупно розмір таких послуг не перевищує 20% загального обороту кооперативу за попередній податковий (звітний) рік;

— ведення бухгалтерського обліку за загальними та окремими правилами;

— державна підтримка;

— моніторинг сільськогосподарських кооперативів.

Нагадаємо, законопроект перебував у парламенті понад два роки, ініціювали його нардепи Леонід Козаченко, Сергій Лабазюк, Олександр Бакуменко, Олег Кулініч, Іван Мірошниченко, Микола Кучер та інші.

Фото: Agropolit