Як безпечно засмагати і перебувати на сонці ─ поради дерматолога

Як безпечно засмагати і перебувати на сонці ─ поради дерматолога

Дерматолог та косметолог Юліана Войтів в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще"  порадила, як безпечно засмагати і перебувати на сонці.

Ведучі:

Марина Куликова, Оксана Маловічко

Засмага ─ це захисний механізм, захисна реакція шкіри на шкідливий вплив ультрафіолету. Ультрафіолет має пошкоджуючи дію на клітини шкіри, а також від нього варто захищати і очі. У нашій шкірі є пігмент меланін, який захищає ядро клітин, наше ДНК від шкідливої дії ультрафіолету. Кість меланіну у наших клітинах є генетично детермінованою, і у кожного вона різна.

Є 6 типів фототипів шкіри. Кельтський ─ коли дуже біла, молочно-біла шкіра, руде або біле волосся, світлі очі. Така шкіра практично не здатна себе захистити від ультрафіолету. Таким людям категорично не бажано засмагати. Європейський нордичний ─ світла шкіра, волосся трішки темніше, бувають веснянки. Шкіра дуже погано, але може засмагати. Часто згорає. Такій шкіри теж не бажано бувати на сонці протягом довгого часу. Середній європейський (найбільш розповсюджений в Україні) ─ шкіра світла, але добре засмагає. Іноді згорає. Переважно люди з таким фототипом мають каштанове волосся, зелені або карі очі. Також є середньоазіатський, африканський тощо. Чим темніша шкіра, тим краще вона засмагає. Тобто українцям або не можна взагалі засмагати, або потрібно це робити дуже обережно, помірно та з додатковим захистом.

Щоб зробити процес засмаги більш безпечним, потрібно усвідомити небезпеку надмірного перебування на сонці без захисту. Красивий колір шкіри не є довговічним. Цілий рік ви засмагаєте, ходите з гарним кольором шкіри, а через 2-3 роки ви отримуєте передчасне старіння шкіри. Ця шкіра стає вкрита пігментними плямами, дуже суха, з жовтуватим відтінком,з сіткою дрібних зморшок. І це вже зовсім не про красу.

Крім того, це небезпечно для здоров’я. Ультрафіолет може пошкоджувати РНК, ДНК, відбуваються мутації у клітинах, які, накопичуючись, можуть призводити до онкозахворювань і навіть до однієї зі злоякісних пухлин ─ меланоми.

Потрібно виходити на пляж, на сонце у певні години. Бажано до 10-ї години ранку і після 16 або 17-ї години дня, тобто тоді, коли немає прямого сонячного випромінювання.

Обов’язково йдіть на пляж із захистом від сонця. Є механічні засоби, наприклад, парасольки, одяг, капелюшок, сонячні окуляри. Також є сонцезахисні косметичні засоби: креми, спреї, лосьйони.

Захист від сонця потрібно обирати за таким принципом: чим світліша шкіра, тим більш ретельно ми підходимо до вибору цього засобу. На кремах, лосьйонах, олійках є позначки UVA, UVB, звертайте на них увагу. UVB─ це той ультрафіолет, та довжина хвилі, яка викликає власне засмагу. Ультрафіолет типу А ми не відчуваємо, не бачимо, але це хвиля, яка проникає більш глибоко у шкіру і відповідає за пошкодження наших клітин. Тому обов’язково на тюбику має бути позначення UVA, UVB.

Позначка SPF означає, у скільки разів довше ми можете перебувати на сонці з цим кремом без пошкоджуючої дії ультрафіолету, порівняно з тим, якби ви були без цього засобу. Чим вищий показник SPF, тим вищий захист. Є фізичні та хімічні фактори захисту. Фізичні є більш безпечними. Хімічні є більш комфортними, практично не залишають білих слідів, але вони реагують на сонце, можуть перетворюватись на інші речовини, зокрема, токсичні або алергенні.

Прослухати повну версію.

Фото ─ pexels.com