1 гривня, вкладена державою в іпотеку, може дати до 11 гривень повернення в бюджет – експертка

1 гривня, вкладена державою в іпотеку, може дати до 11 гривень повернення в бюджет – експертка

Лише 3% житла на первинному ринку жителі Києва і області купують в іпотеку, за даними Українського клубу нерухомості. Що заважає збільшити обсяги іпотечних кредитів та як змінити ситуацію, в ефірі "РанокПРО" розповіла Ольга Соловей, співзасновниця Українського клубу нерухомості.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Експертка наполягає, що для повноцінного відновлення іпотеки необхідна участь держави та державних банків. Але станом на сьогодні на це немає політичного рішення.

"Ми вели перемовини з Національний банком, і наразі не було політичної волі, політичного бажання сприяти саме іпотеці. У нас активно підтримують аграрний сектор, а будівництво – навпаки. Є багато проблем, які ніхто не хоче вирішувати", – пояснює Ольга Соловей.

При цьому вона переконана, що на це немає економічної причини, адже економічні показники останні три роки постійно зростають.

"Ми постійно чуємо про зростання ВВП, зростання державних фондів. Іпотека – це дуже сильний драйвер економіки взагалі, і тут має бути тільки політичне рішення, тому що кошти на іпотеку мають виділятися з бюджету", – зазначає Ольга Соловей.

За даними Українського клубу нерухомості, 3 державних банки, що входять до десятки найбільших банків країни, мають усі можливості для реалізації державних іпотечних програм.

"Цього може вистачити, адже це 3 найбільших банки України. Взагалі, іпотечні програми та програми кредитування житла цікаві не тільки державним банкам, але й комерційним, деякі банки вже працюють з такими кредитами", – розповіла Ольга Соловей.

Втім, експертка наголошує, що кількість банків, які братимуть участь в іпотечних програмах, жодним чином не впливає на кількість іпотечних кредитів, які вони потенційно можуть видати. Значення у цьому випадку має лише державне забезпечення – кількість коштів, які держава гарантує банкам як компенсацію роботи з іпотекою.

"У деяких країнах іпотека працює лише через один державний банк. Так працює іпотека в Казахстані та в Грузії. Один державний банк видає найбільшу кількість іпотечних кредитів, які гарантуються державою, – розповіла Ольга Соловей. – Більше того, це не залежить від того, чи це державні, чи комерційні банки. Наразі перепоною для роботи з іпотекою стоїть дуже висока ставка в НБУ, яка впливає на всі кредити, які видаються у нашій країні".

Фото pixabay.com

Експертка розповіла, що її організація разом з банками та забудовниками розробили три кроки, які могли б збільшити кількість іпотечних кредитів.

1. Збільшення фінансування державних програм

"Минулого року квартири отримали 751 сім’я в Києві. Якщо збільшити фінансування державних програм, можна збільшити цю кількість до 2-5 тисяч сімей на рік", – пояснює Ольга Соловей.

2. Зниження процентної ставки для банків

"Другий крок – це спростити доступ банкам до кредитування на первинному ринку нерухомості шляхом зниження процентної ставки з формування резерву. Наразі цей кредитний ризик становить 13%. Якщо його знизити до 2%, це дасть змогу на 20% збільшити видачу кредитів", – наголошує експертка.

3. Надання можливості банкам враховувати майнові права на майбутнє житло

"Квартири купують, коли вони ще не введені в експлуатацію, і цю ще не побудовану квартиру банк не може взяти під заставу. Тому якщо ці майбутні майнові права можуть взяти до уваги, це теж дасть змогу збільшити кількість кредитів", – стверджує Ольга Соловей.

Експертка переконана, що збільшення кількості іпотечних кредитів може значно вплинути на економіку, адже не рідкісними є випадки, коли молодь виїжджає з країни, бо не може дозволити собі придбати власне житло. Понад те, це вплине на розвиток будівництва, малого та середнього бізнесу, появу приватних садочків та шкіл поблизу новобудов.

"1 гривня, вкладена (державою – ред.) в іпотеку, може дати до 11 гривень повернення в бюджет, тому що це робочі місця, це зростання обсягів будівництва, це розвиток малого і середнього бізнесу, це ремонті роботи, роботи з меблювання", – переконана експертка.

Раніше юрист розповів про те, як забудовники ухиляються від відповідальності за незаконне будівництво.

Фото НБУ

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук