Люди часто не знають про свої статеві захворювання – гінекологиня

Люди часто не знають про свої статеві захворювання – гінекологиня

Про те, чи можна розпізнати, що людина хвора на інфекції статевих шляхів, в ефірі програми "Без стереотипів"розповіла  лікар-акушер, гінеколог вищої категорії Марія Соколова.

Ведуча:

Ірина Коваль

Коли дитина підростає – байдуже, хлопчик у вас чи дівчинка – в родині має відбутись розмова про секс. І якби ці розмови завжди були правильними, ми б не мали зараз стільки людей, хворих на інфекції, що передаються статевим шляхом.

Коли особисто ви були у лікаря і перевірялися на наявність інфекцій? Якщо жінки ще хоч іноді, коли припече, йдуть до гінеколога, то чоловіка на похід до лікаря зазвичай важко вмовити, навіть коли є певні проблеми.

Ви зустрічаєтеся з людиною, закохуєтеся. Ваш партнер – красивий, прибавливий і нібито здоровий. Але ви не знаєте головного: хто у нього був до вас.

Є стереотип, нібито якщо симптомів хвороби немає, у людини не може бути інфекцій статевих шляхів.

Лікар-гінеколог Марія Соколова пояснює: дуже часто люди самі можуть не знати про свої захворювання.

"Це ніколи не можна розпізнати, дивлячись людині в очі, тому що часто це потребує непростих медичних обстежень. Якою б успішною ззовні не виглядала людина, ви ніколи не дізнаєтесь, на що вона хворіє зараз і носієм чого вона є. Навіть часто сама  людина може не знати, які інфекції у неї наявні, – стверджує лікарка. – Соціальний статус взагалі не є відбитком сексуального здоров’я".

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), за добу у світі більше мільйона людей інфікуються хворобами, що передаються статевим шляхом. Найчастіше це молоді жінки віком від 15 до 24 років та чоловіки від 20 до 29 років.

Деякі інфекції можуть вплинути на можливість мати дітей, інші викличуть більш серйозні проблеми зі здоров’ям. Тому обом партнерам, перед тим, як почати серйозні стосунки, важливо пройти перевірку, щоб потім нікого не звинувачувати.

А дорослим людям, як ведуть активне статеве життя, бажано хоча б раз на рік навідувати лікаря і не забувати про захист під час сексу.