Риторика поліції щодо "несанкціонованих мітингів" є російською — правозахисник про затримання у Рівному

Риторика поліції щодо "несанкціонованих мітингів" є російською — правозахисник про затримання у Рівному

Затримання та складені протоколи на двох учасників акції протесту проти президента у Рівному  наслідок недореформованості і політизації поліції. Таку думку в ефірі Українського радіо висловив Михайло Лебедь, член правління Громадської організації "Правозахисна ініціатива".

Ведуча:

Христина Стець

 

25 травня 20-річний хлопець і 16-річна дівчина вийшли у Рівному на площу з плакатами за імпічмент президента та проти кумівства.

Поліцейські забрали їх у відділок, де склали протоколи, нібито за те, що вони не повідомили про мітинг місцеву владу. Також протокол склали і на матір неповнолітньої дівчинки за неналежне виконання батьківських обов’язків.

Експерт називає цю риторику російською, більш того — радянською. Адже статті, за якою склали протокол на дівчинку, вже давно немає.

"Чому ця риторика з Росії зараз є — тому що недореформована поліція. Стару міліцію недореформовано, "несанкціоновані мітинги". Наскільки я знаю від рівненських знайомих, з патрульними там проблем немає. А те, що відбулося з дівчинкою і хлопцем — це була стара міліція, їх вчила ще стара школа. Їх дійсно вчили, наприклад, що потрібно отримувати дозвіл на мітинги, і що неповідомлення є правопорушенням, хоча це не так в українському законодавстві. Ще в 2015 році, коли набирали патрульних, їх також цьому вчили. Це питання до реформи — наскільки вона відбулася, в якій мірі", — вважає правозахисник.

Експерт зазначає, що загрози і проблеми з мирними зібраннями є у всьому світі, у нашому поточному політичному моменті зміни влади є загроза політизації поліції в певному напрямку.

"Ця загроза з’явилася не зараз, при кожному міністрі, насправді, вона є. Наприклад, при Авакові вона була з різними векторами. Можна згадати, як не лише Аваков, а й інші очільники поліції різних рівнів у соціальних мережах дозволяють собі висловлювати політичні погляди на ті чи інші мітинги та акції протестів. Це неприйнятно, це суперечить їхньому профільному закону — вони не мають бути придатком до політичної сили і не мають поводитися як політична партія", — говорить Михайло Лебедь.

Слухайте розмову з експертом повністю за посиланням.
Фото: Зі сторінки Михайла Лебедя у Facebook