Відстоювання Зеленським ідеї дефолту призведе до втрати геополітичної підтримки України — експерт

Відстоювання Зеленським ідеї дефолту призведе до втрати геополітичної підтримки України — експерт

Заяви олігарха Ігоря Коломойського про те, що Україні потрібен дефолт напередодні візиту місії МВФ в Україну коментує в ефірі програми “Сьогодні. Зранку" на Українському радіо економічний оглядач Любомир Шавалюк.

 

Ведуча:

Христина Стець

 

Експерт сподівається, що на переговорах з представниками МВФ переможе здоровий глузд і розмов про дефолт, і про те, що Україні немає чим платити за своїми зобов’язаннями, не буде.

"Якщо справді вплив Коломойського на Зеленського великий, і раптом Зеленський не оцінить наслідків такого сценарію і почне відстоювати цю лінію, то наслідки будуть великими — від втрати співпраці з МВФ до втрати геополітичної підтримки України", — застерігає експерт.

Він зазначає, що жоден президент чи політична партія не візьме на себе таку відповідальність. Попри те, що Ігор Коломойський апелює до досвіду інших країн, зокрема, Греції, яка свого часу заявила, що не має можливості розрахуватися з боргами і оголосила дефолт, економіст радить враховувати контекст.

"Більшість країн не оголошують дефолт неочікувано, а проводять консультації, добиваються реструктуризації та списання частини зовнішнього боргу. У нас так було в уряді Яценюка, цим займалась Наталія Яресько, але було все контрольовано і було чим платити. Греція відмовилась платити МВФ внаслідок шести років глибокої кризи. У нас зараз ситуація інша, тому що три останні роки економіка зроста, ми це бачимо по рівню зростання доходів, зарплат, рівня життя", — говорить Любомир Шавалюк.

Він наголошує, що припинення співпраці з МВФ потягне за собою автоматичне припинення співпраці й з іншими кредиторами.

"Без підтримки МВФ нам буде неможливо виконувати наші зовнішні зобов'язання, і це спричинить низку негативних економічних наслідків. І тоді Коломойському або Зеленському доведеться пояснювати, що сталося. А щоб не пояснювати, краще списати все за дефолт. Народ, голосуючи за Зеленського, голосував за краще життя, а дефолт призведе до гіршого життя. Тому жоден президент не піде на таке рішення, яке несе шкоду країні і є непопулярним", — зазначає оглядач.

Нагадаємо, 21 травня в Україні розпочала свою роботу місія Міжнародного валютного фонду, яка прибула для того, аби оцінити реформи, окреслені у межах програми співпраці України та Міжнародного валютного фонду та вирішити, чи надавати Україні новий транш у розмірі 1,3 мільярда доларів.

Серед основних вимог МВФ до України було підвищення ціни на газ, проведення реформи у банківському секторі, зменшення розміру дефіциту державного бюджету, а також запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яку Конституційний суд визнав неконституційною.

Експерти також вважають, що робота місії та ймовірність ухвалення нею позитивного рішення щодо України залежать від розпуску Верховної Ради та відставки прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Також, радник президента Зеленського і лідер партії "Слуга народу" Дмитро Разумков заперечив думку олігарха Ігор Коломойського щодо корисності дефолту для України.

 

Слухайте програму повністю за посиланням.

Фото: 24 канал