В Україні стратегія щодо наркотиків, яка базується на європейських підходах, не працює – експертка

В Україні стратегія щодо наркотиків, яка базується на європейських підходах, не працює – експертка

У МОЗ стверджують, що Україна зараз переживає наркотичну епідемію. Минулого року в Україні нарахували понад 346 тисяч тільки ін’єкційних наркоманів. Чи можливо якось вплинути на ці процеси, в ефірі "РанокПРО" пояснила Ганна Довбах, виконавча директорка Євразійської мережі зменшення шкоди.

Ведучі:

Павло Туптинський, Ольга Бабчук

Ганна Довбах зауважила, що фактично кількість людей, які вживають наркотики, за останні роки не збільшується.

"Вона дуже сильно виросла у 1990-і, коли прийшли свобода і доступ до всього, а після того вона не збільшується. Змінюються наркотики, які вживаються, змінюється група людей, які вживають. Але кількість людей, які вживають наркотики, в усіх країнах пострадянського простору, не змінюється", – пояснює експертка.

Втім, зазначає вона, українські методи боротьби з наркоманією не завжди ефективні. Антинаркотичні дитячі табори, пропаганда здорового способу життя – це профілактика і основа для того, щоб людина не починала вживати наркотики. Але такі методи не працюють для людей, які вже почали їх вживати.

"Простим насильним відправлянням у реабілітаційні центри ми не можемо подолати проблему. Саме тому ефективність реабілітаційних центрів в усьому світі – не більше 10%. Тільки 10% не повертається назад, в реабілітацію, – зауважує Ганна Довбах. – Заборони не діють, а швидше навпаки, стимулюють. Головне – надати людині інформацію, як не померти, не інфікуватися, бути здоровою і соціально активною".

Експертка розповіла, що раніше в Україні була прийнята комплексна Стратегія щодо наркотиків, яка базувалася на європейських підходах і передбачала як профілактичні методи, так і лікування людей, хворих на наркоманію, захист їх прав та їх соціальну реабілітацію.

"Вона не працює, тому що в неї не вкладалися гроші. Поки що гроші в Україні вкладаються в тюрми і в роботу спеціалізованих поліцейських підрозділів, у яких є задача виловити якомога більше людей, – стверджує експертка. – Ми вкладаємо гроші не в те, щоб дозволити людям вижити і жити повноцінним життям, а в необхідність ховатися. І люди не викликають швидку, коли у друга передозування, тому що бояться, що приїде поліція і у всіх будуть проблеми".

Ганна Довбах переконана: для того, щоб люди з наркозалежністю могли жити в Україні, мають змінитися не лише ставлення людей до наркоманії, але й норми законодавства.

"Зараз робиться багато правильних речей, і треба зробити декілька кроків з декриміналізації вживання наркотиків, що дозволить людям вільніше мати доступ до інформації і рятувати своє життя і отримувати медичну допомогу", – підсумувала Ганна Довбах.

Нагадаємо, у парламенті невдовзі можуть ухвалити законопроект про легалізацію медичного канабісу.

Фото Фейсбук