МВФ може поновити співпрацю з Україною після виборів до Ради

МВФ може поновити співпрацю з Україною після виборів до Ради

Міжнародний валютний фонд готовий поновити тісне співробітництво з Україною після виборів до Верховної Ради та призначення нового уряду.

Як повідомляє "Укрінформ", про це заявив директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс.

"Місія (МВФ — ред.) зараз перебуває в Києві, вони проводять конструктивні дискусії з владою щодо останнього розвитку ситуації, а також економічної політики", — зауважив Райс.

Представник МВФ зазначив, що після парламентських виборів та призначення нового уряду країни у Фонді будуть готов повернутись до обговорення подальшої співпраці.

"Як тільки новий уряд буде сформований після (дострокових парламентських — ред.) виборів, ми готові повернутися до обговорення нашої подальшої співпраці з Україною", — сказав Райс.

Водночас, вінне прокоментував, чи становлять ризики для завершення діючої програми Stand-By для України у зв’язку з рішенням щодо розпуску Верховної Ради України та відставки уряду.

"Ми не коментуємо політичних змін у будь-якій країні, отже, я не буду коментувати цього в контексті України", — зазначив Райс.

Нагадаємо, у Адміністрації президента Володмира Заленського повідомляли, що президент планує зустрітися з представниками Міжнародного валютного фонду наступного тижня.

Зазначимо, 21 травня в Україні розпочала свою роботу місія Міжнародного валютного фонду, яка прибула для того, аби оцінити реформи, окреслені у межах програми співпраці України та Міжнародного валютного фонду та вирішити, чи надавати Україні новий транш у розмірі 1,3 мільярда доларів.

Серед основних вимог МВФ до України було підвищення ціни на газ, проведення реформи у банківському секторі, зменшення розміру дефіциту державного бюджету, а також запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яку Конституційний суд визнав неконституційною.

Експерти також вважають, що робота місії та ймовірність ухвалення нею позитивного рішення щодо України залежать від розпуску Верховної Ради та відставки прем'єр-міністра України Володимира Гроймана.

Нагадаємо, 19 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів. Перший транш кредиту на суму 1,4 млрд доларів надійшов до міжнародних резервів НБУ вже 21 грудня.

Фото —  REUTERS