Open Opera Ukraine у Софії Київській представить концерт партесного співу

Open Opera Ukraine у Софії Київській представить концерт партесного співу

Партесний спів XVIІ століття — унікальна культурна спадщина України. Відкривати та популяризувати цей спів для широкого загалу і світу будуть 2 червня у Софії Київській. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" програмна директорка Open Opera Ukraine Анна Гадецька розповіла, що таке партесний спів і наскільки він важливий для українського музичного простору.

Ведуча:

Галина Бабій

"Партесний спів — це багатоголосний спів, який зародився наприкінці XVI століття на території України. це спів по партіях. Це ансамбль солістів. Це музика, яка не потребує адвокатування. Для неї не потрібно вибудовувати додаткові контексти", — зауважує Анна Гадецька.

Гадецька наголошує, що "територія партесів є дуже специфічною і потребує розшифровування. Має бути переведення цих знань у мову більш універсальну".

"Партесів є дуже багато. Якщо ми порівняємо, скільки різних хорових колективів співає партесів, то ми побачимо, що все ж таки дуже мало. Другий момент — це поєднання наукових розвідок, які постійно відбуваються не тільки в Україні, а й у всьому світі. Те, що відбувається у науковій царині має скеровуватись з практичним боком, а з іншого боку — виходити в широку освітню площину", — зазначила вона.

Програмна директорка Open Opera Ukraine розповіла, що у Софії Київській представлять твори Миколи Дилецького.

"Микола Дилецький — найвідоміший автор XVIІ століття. Це людина з відчутним індивідуальним почерком. Тому цю музику від початку хотілось представляти таким ім’ям. Крім того, ми презентуємо щось, що є свіжим для всього світу. Ми зробимо це у тому просторі, де це, ймовірно, звучало", — сказала Гадецька.

Прослухати повну версію.

На фото — Анна Гадецька