За час незалежності в Україні не створено державного сучасного культурного простору – Влад Троїцький

За час незалежності в Україні не створено державного сучасного культурного простору – Влад Троїцький

У центрі сучасного мистецтва ДАХ 21 та 22 травня показують драму абсурду "Парадокси злочину" за KLIMом. Режисер вистави Владислав Троїцький в ефірі "ДеньПРО"розповів про п’єсу та проблеми нинішнього українського культурного простору.

Ведучі:

В’ячеслав Ільїн, Ганна Матвійчук

У цьому році театру ДАХ виповнюється 25 років. Влад Троїцький зазначає: об’єктивно є, чим пишатися, адже серед "випускників" театру – колективи DakhaBrakha, DakhDaughters, ЦеШо та Нова опера.

П’єса "Парадокси злочину" також має свою тривалу історію. Як розповів режисер, перша версія вистави була ще у 2000 році. Нинішня версія спектаклю – оновлена.

"Час іде. Частина людей зайнялася якимись іншими справами, і спектакль довгий час взагалі не ставився. Зараз у ДАХу нове покоління, молоді-зухвалі, і я з ними зробив спектакль. Від старого спектаклю залишилась одна акторка, моя улюблена акторка, моя дружина – Тетяна Троїцька. Спільного (з попередньою версією постановки – ред.) – тільки текст п’єси і одна акторка", – поділився Влад Троїцький.

Розповідаючи про автора п’єси, KLIMа, Влад Троїцький зауважив, що Україна "не цінує своїх героїв", і дуже часто втрачає цінні для культури кадри. Більше того, за досить довгий термін після здобуття незалежності, Україна досі не приділяє достатньої уваги саме розвитку культури.

"В Україні за роки незалежності, майже 28 років, майже половину терміну "совка" не створено жодного державного сучасного культурного простору, простору, який асоціюється з зухвалою, розумною, цікавою, інтелектуальною та інтелігентною елітою України", – переконаний режисер.

Втім, Влад Троїцький вважає, що все одно не треба чекати, доки прийде хтось і все "порішає" за нас. Треба ставати свідомим і брати відповідальність за своє життя та життя своїх дітей, і робити зміни самотужки, якщо стає сил.

Нагадаємо, у Києві триває фестиваль "Тиждень у київській опері або музика для дорослих".