Йога, плавання і вправи для дихання: психіатр розповіла, як побороти стрес

Йога, плавання і вправи для дихання: психіатр розповіла, як побороти стрес

Як побороти стрес, в ефірі програми "Без стереотипів" розповіла кандидат медичних наук, лікар-психіатр вищої категорії Світлана Нетрусова.

Ведуча:

Ірина Коваль

Неважливо, скільки людині років: і дорослий, і підліток, і навіть дитина іноді переживають стрес. Це така реакція організму на ситуацію, коли людина відчуває тривогу або ж загрозу.

Стрес не обов’язково має бути негативним. Коли ви готуєтеся до святкування дня народження або ж збираєтеся у подорож – це все приємні емоції, і, відповідно, позитивний вплив на організм.

Вчені вже давно з’ясували, що стрес може бути корисним. Пригадайте: коли ви опинялися у стресовій ситуації, ваш організм одразу реагував, і всі свої сили активував для вирішення ситуації, в якій ви опинилися. Але коли стреси відбуваються часто, вони заважають жити, піклуватися про себе та родину. Тоді це стає справжньої загрозою для організму.

Є стереотип, нібито людина не може самостійно впоратися зі стресами. Лікар-психіатр Світлана Нетрусова стверджує, що це міф.

"Кожна людина, якщо вона не може, має вчитися справлятися зі стресовою ситуацією, якщо у неї є інстинкт самозбереження. А він у нас у всіх є, – пояснює вона. – У цьому випадку можна йти на якісь релаксуючі вправи, вчитися глибокому диханню, напруженню м’язів. Можна піти на йогу, на плавання".

Якщо ж ці методи не допомагають, лікарка радить звертатися до спеціалістів.

"Треба йти до психолога чи психотерапевта, це такі спеціалісти, які допоможуть людині справлятися зі стресовою ситуацією. Тому що якщо вона цього не навчиться, вона може стати пацієнтом психіатра", – переконана Світлана Нетрусова.

Кожна людина хоча б приблизно знає, що найчастіше викликає стрес у її житті. У декого – це зустріч з керівником. Є люди, які щодня по дорозі на роботу та з роботи стоять у заторах, що також є стресом. Тому потрібно переглянути усі ці стресові фактори і змінити ситуацію або ж свою реакцію.

Уникайте людей, які викликають неприємні почуття. Якщо перегляд новин увечері змушує вас хвилюватися і нервувати – вимкніть телевізор. Якщо поїздка на роботу проходить у заторах – виїздіть раніше або ж оберіть інший шлях. А ще – навчіться говорити "ні". І повірте – ваше життя почне змінюватись.

Раніше імунолог розповів, через що виникає синдром хронічної втоми.

Фото reddit.com