Що подивитись: художній фільм про створення Оксфордського словника "Геній і безумець"

Що подивитись: художній фільм про створення Оксфордського словника "Геній і безумець"

Про стрічку "Геній і безумець" за участі Мела Гібсона та Шона Пенна розповіла в ефірі програми "Віра в кіно" її ведуча Віра Сивачук.

Ведуча:

Віра Сивачук

Стільки навколокіношних подій припадає на травень, що нема коли ходити в кіно. Хоча  дивитися цього тижня є що. Не сумніваюсь,  фанати Кіану Рівза вже махнули на третю частину "Джона Уіка". Тим більше, актор припустив, що вона може завершити сагу про екс-кілера. Хто хотів чогось іще міцнішого, – сходив на кримінальний трилер "Піраньї Неаполя". А я, хоч і поспішала, обрала найдовший в афіші фільм, бйопік, драму і детектив в одній посудині.

Спитаєте, чому? Бо не щодня зустрінеш Мела Гібсона і Шона Пенна в одному фільмі. Отож, "Геній і безумець", режисер Фарад Сафініа, Ірландія, 2019 рік.

Сюжет

Це історія словника і двох неординарних чоловіків. 1872 рік. Десь в Оксфорді лінгвіст-самоук Джеймс Мюррей береться впорядкувати найповніший словник англійської мови. Оксфордська професура в шоці. А десь у Бродмурській божевільні страждає від параної колишній військовий лікар Вільям Майнор. Засліплений страхом, він застрелив випадкового перехожого, залишивши без батька шістьох дітей. Ці дві лінії розкручуються за кожним із героїв, як магнітна плівка зі старих бабін. Аж ось Мюррей розуміє, що зібрати до купи всі слова одній голові не під силу. І просить людей допомогти: надсилати до редакції слова і що вони означають.

Як гадаєте, хто стане найактивнішим учасником словникового флешмобу? Так. Той самий пацієнт Бродмурської божевільні Вільям Майнор. Він напише – увага! – 10 тисяч статей. І ця "гра в слова" його поволі зцілюватиме.

Селебритіс

Мел Гібсон і Шон Пенн уперше знялися в одному фільмі. І це, без варіантів, блискуче. Тільки важко порівняти. Бо між їхніми персонажами немає нічого спільного, крім любові до словників і довгих борід.

Гібсон майже не грає, він легко проживає ці дві години в образі харизматичного поліглота. Спокій, мудрість і ледь помітний шотландський вогник в очах. Такий Мюррей. Зате Пеннові його роль, навпаки, коштувала стількох душевних сил. Бо зіграти Майнора – це ж просто нереально. Страх, каяття, муки, лють, страждання – на цей вир емоцій дві години боляче дивитись, не те що грати. А Пенн це зробив. Тому і я, любителька стриманості і багатозначного мовчання в кадрі, скидаю перед ним свого уявного капелюха.

Чому треба дивитись?

Це історія одного словника, ще й всесвітньовідомого. Скільки фільмів про це ви бачили? Я –жодного.

Про те, як народжуються словники, як значення слів розчиняються в часі, як геній-самоук кидає виклик академічній науці. На любителя, скажете? Можливо. Але не хвилюйтесь. На що тільки не пішли сценаристи, щоб пожвавити цей сюжет. Поводили по наймістичнішій англійській божевільні. Перетворили ненависть на кохання. І навіть погрались в загадки психіатрії. Ну, й антураж відповідний. 

Водночас, цей фільм міг би отримати "Оскар" і в номінації "33 нещастя". Мел Гібсон викупив права на екранізацію книги Саймона Вінчестера ще в 99 році. Почав знімати разом із Фарадом Сафініа. Не встигли дозняти, посварились із кіностудією через фінальний монтаж. Сафініа навіть своє прізвище з титрів вирізав, а Гібсон відмовився від участі в рекламній кампанії. Завершував фільм невідомо хто. І хвилин 40 на монтажі таки відтяли. Мабуть, тому і вилазять то тут, то там дрібні ляпи. Приміром, персонажі чомусь не старіють. Хоча дія стрічки триває кілька десятків років.

Іноді з простих задумів народжуються геніальні твори. Так вийшло у професора Джеймса Мюррея. А іноді з геніальних, здається, ідей народжується звичайне кіно. Так вийшло в Мела Гібсона. Принаймні, цього разу.