Будівництво меморіалу Небесній Сотні на Інститутській призупинено на місяць — Ігор Пошивайло

Будівництво меморіалу Небесній Сотні на Інститутській призупинено на місяць — Ігор Пошивайло

Вчора, 18 травня на вулиці Інститутській група активістів зруйнувала паркан, яким обнесено місце спорудження майбутнього меморіалу Небесній Сотні. Перед цим 20 родин героїв Небесної Сотні та низки громадських організацій звернулися з відкритим листом до ініціаторів проекту з вимогою зупинити будівництво, оскільки ще не завершено слідчі експерименти на місцевості. Як розповів в ефірі Українського радіо генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, підготовчі роботи було зупинено у відповідь на лист із Генпрокуратури.

 

Ведучі:

Владислав Красніцький

Тетяна Дем’яненко

 

"17 травня ми отримали лист, у якому управління спецрозслідувань інформує нас, що слідчі експерименти будуть проводитися ще аж до 17 червня на цій території. І саме тому ми зупинили будь-які підготовчі роботи", - говорить директор музею Революції Гідності. Він також розповів про те, з чого, власне, почалася ця історія:

"Після подій на Майдані був потужний громадський запит на гідну меморіалізацію подій, учасників і героїв Небесної Сотні. І тоді, в 2014 році розпочалося досить активне обговорення серед зацікавлених активістів, митців, родин. І так виникло два конкурси: перший конкурс — "Територія гідності" — на жаль, закінчився нічим, і коли було створено державний заклад, виділено землю, було проведено вже другий конкурс. За ці три роки обговорень, дискусій досить гарячих, єдиним рішенням стало, що те, кого вшановувати, де і як вшановувати, можна визначити лише за результатом відкритого конкурсу".

Такий конкурс був проведений на замовлення Кабінету міністрів, його результати були затверджені. Відбулася низка обговорень. Сам проект було оприлюднено 20 лютого 2018 року. Були зустрічі з родинами Небесної Сотні, відбувалися обговорення серед архітекторів, і були висловлені певні зауваження.

"Неможливо врахувати всіх думок, бо їх є дуже багато, і так само думка родин не є консолідованою і немає єдиного бачення, як має бути. І той лист — це була думка певної кількості родин. Основним аргументом є те, що змінювати історичне середовище на колишній вулиці Інститутській неможливо, недоцільно. Другий аргумент — потреба забезпечення проведення повних об’єктивних слідчих експериментів. Бо проект вносить певні зміни в територію, і це за інформацією управління спецрозсідувань, ставить під загрозу взагалі їх завершення", — пояснює директор музею.

Він аргументує, що взагалі учасники дискурсу мають мету — не лише створення меморіалу,  або не лише слідство, а і те і інше.

"У нас ще неповна інформація, але внаслідок отаких перемовин та нашої відкритості, вчора, 18 числа, якраз у День музеїв, група людей повалила паркан на алеї Героїв Небесної Сотні, вирішивши, що, очевидно, таким методом можна вирішити питання і забезпечити проведення слідчих експериментів".

Ігор Пошивайло розповідає, що музей отримав лист за підписом заступника Генпрокурора, що в нижній частині Інститутської слідчі експерименти проведено.

"А в липні минулого року департамент спецрозслідування давав різні терміни: до кінця серпня, до кінця вересня, до кінця жовтня. І ми маємо цілу папку листів, де нам дякують за те, що ми сприяємо слідчим, а підрядник, який має будувати, власним коштом сприяє відтворенню макетів місцевості. Ми в такій ситуації, що постійно не знаємо, хто правий, і коли слідчі експерименти буде завершено".

Директор музею вбачає у ситуації конфлікт двох суспільних запитів: один — це створити гідний меморіал у центрі Києва, а другий — це зберегти Інститутську і забезпечити умови для слідства.

"Це питання до обох сторін. Щодо другого — то слідство проводиться вже 5 років. Адвокати родин навіть не мають чіткого бачення: чи є слідчі експерименти первинним доказом, чи вторинним, чи є інші варіанти.

Щодо можливості змінити проект — є певна процедура. Навіть замовник, а ним є Мінкульт, не може просто так взяти і внести зміни. Тому музей опинився заручником — з одного боку, він не проводив конкурс, з іншого — його визначили замовником будівництва. Тобто, нам поставлена пряма задача — втілити відібраний проект у життя", — підсумовує Ігор Пошивайло.

Нагадаємо, вчора активісти знесли паркан на вулиці Інститутській. Минулого тижня на Інститутській почалися роботи зі зведення Меморіалу Небесній сотні. Частина активістів та родичів загиблих були проти будівельних робіт, вказуючи на те, що місцевість ще недостатньо досліджена на предмет встановлення доказів та відтворення картини подів масових розстрілів у лютому 2014 року. 

Слухайте ефір за посиланням.

На фото: проект меморіалу