Що подивитись: драма Ахтема Сеітаблаєва "Хайтарма" про депортацію кримських татар

Що подивитись: драма Ахтема Сеітаблаєва "Хайтарма" про депортацію кримських татар

Про фільм Ахтема Сеітаблаєва "Хайтарма" в ефірі програми "Віра в кіно" розповіла її ведуча Віра Сивачук.

Ведуча:

Віра Сивачук

Ще одні травневі вихідні попереду і, здається, менше за все хочеться дивитись важке історичне кіно. Але коли ж це робити, як не зараз. 18 травня – День депортації кримськотатарського народу. Рівно 75 років тому у Радянському Союзі розпочалася примусова депортація кримських татар з їхньої історичної батьківщини – Криму. І про це є тільки один художній фільм. Отож, "Хайтарма", режисер Ахтем Сеітаблаєв, Україна, 2013 рік.

Сюжет

Травень 1944 року. Кримський півострів майже визволений від німецьких військ. Але кримськотатарський льотчик Амет-Хан Султан знову на завданні. Він переслідує ворожий літак, - попри на наказ "вийти з бою".

Звісно, у штабі за це по голівці не поглядять. Навіть героя. Так і є. Тим більше, Аметом, який не носить "зірки" і зухвало відповідає на питання штабістів, уже зацікавились "ті самі" органи. Проте льотчику, який щойно втратив побратима, зараз байдуже. Командир відпускає його на кілька днів додому – охолонути і побачити рідню.

Прихопивши двох фронтових друзів, Амет вилітає до Алупки. Там вони стануть свідками операції, давно спланованої нагорі. Кримських татар звинуватять у зраді і за 15 хвилин виженуть із домівок. Повантажать у вагони і завезуть далеко від рідної землі. Родина Амет-Хана теж у небезпеці. Бо в країні, яка всіх призначала ворогами, байдуже, що твій син – герой.

Селебритіс

Двоє акторів зробили цей фільм. Ахтем Сеітаблаєв і Олексій Горбунов. Кажуть, із людей важко ліпити героїв. По-моєму, із героїв іще важче ліпити живих людей. Так от, – Сеітаблаєву це вдалося. Амет-Хан, якого ми тут побачимо, не тільки збиває ворожі літаки. Він любить, сумує, гарячкує і навіть по-дитячому бешкетує в компанії найближчих друзів.

Іще цікавіша історія з персонажем Олексія Горбунова – майором-особістом Кротовим. Це такий собі негідник вищої проби, який всюди шукає зрадників. Тільки побачила і подумала: занадто просто для Горбунова. І не помилилась. Цей персонаж – якийсь рояль у кущах, який заграє ближче до кінця фільму. 

Чому треба дивитись?

У кожного народу, який зазнав переслідувань, має бути свій "Список Шиндлера", бодай символічний. Для кримських татар це "Хайтарма" – перший і поки що єдиний фільм про депортацію, знятий за реальними подіями, масштабований до трагедії народу і окремої сім’ї. У цій історії навіть є свій "Шиндлер".

Але за настроєм і стилістикою це кіно більше нагадує радянську кінокласику, ніж західні фільми про Другу світову. Повітряні бої, друг, який завжди готовий прикрити, і оце "От вінта!", з якого в дитинстві починалось 9 травня. І навіть в трійці друзів один татарин, другий – українець, третій – француз. Чим не дружба народів, яку так любили показувати в радянському кіно… Дайте вгадаю. У дитинстві режисер задивлявся фільмами Леоніда Бикова? І так, що захотів знімати своє кіно – просто, щиро, місцями, героїчно, а місцями – лірично.

Чому "Хайтарма", якщо фільм про депортацію?

Хайтарма – це кримськотатарський народний танець. Символ вічного руху. І він заворожує. Але фільм, звичайно, не про танець. "Хайтарма" – це ще й "повернення", яке символічно лишилось за кадром. 

Нагадаємо, цієї осені вийде фільм Ахтема Сеітаблаєва "Захар Беркут" за однойменною повістю Івана Франка, де головну роль зіграє американський актор Роберт Патрік, відомий своєю роллю "рідкого Термінатора" у стрічці Джеймса Кемерона "Термінатор–2".