Мовний закон хотіли знищити, а тепер намагатимуться не виконувати – Тарас Марусик

Мовний закон хотіли знищити, а тепер намагатимуться не виконувати – Тарас Марусик

Президент Петро Порошенко сьогодні підписав прийнятий Верховною Радою 25 квітня закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Що ж врешті ухвалили депутати, які зміни несе собою новий закон, і як ми тепер будемо говорити – розбиралися в студії Українського радіо разом з гостем студії – публіцистом, експертом з питань мовної політики і громадським діячем Тарасом Марусиком, який був розробником першого варіанту законопроекту.

Ведуча:Оксана Маловічко

Закон набирає чинності через два місяці, але частина статей вступлять в силу лише через три роки, є навіть норми, які будуть запроваджуватися до 2030 року. Тарас Марусик зізнається, що довго сумнівався, чи буде врешті-решт закон взагалі підписаний.

"Ми може ще не до кінця усвідомлюємо, але ми присутні при історичній події. Незважаючи на тих чотири постанови, незважаючи на так звану громадську організацію імені Ірини Бережної, яка подавала позов, щоб заборонити Андрієві Парубію підписувати законопроект, передавати його Порошенку на підпис і публікувати. Мене далеко не все влаштовує в цьому уже підписаному законі, але якщо брати контекст, то це величезний успіх".

На думку Тараса Марусика, відтермінування введення в дію деяких пунктів, регламентованих цим законом, усе ж краще, ніж якби його не було взагалі. Хоча є ризик, що закон на практиці не буде таким дієвим, як це виписано в документі.

"Є такі дві українські закономірності – з одного боку поступ відбувається, але так повільно, що люди його не помічають. І другий ризик – про те, що у нас люблять не виконувати. Закон тоді сильний, якщо він ляже якомога більшим консенсусом на суспільство. Але ж ми знаємо, що мовний закон – це не лише юридичний документ. На жаль, чи на щастя, це політичне питання – це питання ідентичності, це питання взагалі державного ладу і національної безпеки. І взагалі, його будуть намагатися знищити, не вийшло знищити, то будуть не виконувати".

Тепер на засадах закону в сфері обслуговування повинні будуть звертатися до клієнтів українською мовою. Але в ньому дуже чітко розмежована сфера приватного спілкування і публічного застосування мови.

"Російськомовним можу поспівчувати – якийсь час їм буде некомфортно. Нам некомфортно більше – в державі Україна, нам більше часу некомфортно. Треба просто психологічно зрозуміти, що держава існує на те, щоб ставити певні рамки: чи це буде податкове законодавство, чи це буде інша будь-яка сфера", – аргументує Тарас Марусик.

Повну версію розмови слухайте на нашому сайті.

 

Раніше, парламент розглянув понад 2 тисячі поправок до законопроекту, та попри шалений тиск опозиції, ухвалив законопроект 25 квітня. А вже 14 травня Верховна Рада відхилила всі проекти постанов, якими пропонувалося скасувати результати голосування за закон. Тоді ж законопроект підписав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.