Голова Конституційного суду привітав звільнення свого українського колеги Станіслава Шевчука

Голова Конституційного суду привітав звільнення свого українського колеги Станіслава Шевчука

Голова Конституційного суду Литви Дейнюс Жалімас від імені Асоціації конституційного правосуддя країн Балтійського і Чорноморського регіонів привітав рішення про звільнення голови Конституційного суду України Станіслава Шевчука.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Жалімас зазначив, що звільнення Шевчука може зробити діяльність Конституційного суду України прозорішою та ефективнішою, а також більш орієнтованою на Європу.

Він зазначив, що Асоціація конституційного правосуддя країн Балтійського та Чорноморського регіонів (BBCJ) була занепокоєна рішенням, яким КС визнав неконституційною статтю щодо незаконного збагачення.

Утім рішення суддів нині дає можливість "перезавантажити та відновити відносини" з BBCJ у дусі спільних цінностей, верховенства закону та демократії.

Судді Конституційного суду 14 травня проголосували за звільнення глави органу Станіслава Шевчука з посади судді. Майже одразу судді Конституційного Суду України обрали новим головою суду Наталію Шапталу

Підставою для звільнення Шевчука став висновок комісії з регламенту та етики, яка знайшла у його роботі системні та істотні порушення, зокрема, "нехтуванням своїми обов’язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного суду України".