Співпраця міських та сільських об’єднаних територіальних громад

Співпраця міських та сільських об’єднаних територіальних громад

У межах реформи з децентралізації 60% надходжень від податку на доходи фізичних осіб спрямовуються до місцевих бюджетів. Це сильний стимул і для міст, і для ОТГ. І нині співробітництво міст із навколишніми селами та селищами в Україні має величезний потенціал. Чи на повну потужність воно розгорнулося? Як сприяти такій співпраці?

Ведучий: Денис Денисенко

Ведучий: Децентралізація в Україні триває. У межах реформи з децентралізації 60% надходжень від податку на доходи фізичних осіб
спрямовуються до місцевих бюджетів. Це сильний стимул і для міст, і для ОТГ. І нині співробітництво міст із навколишніми селами та селищами в Україні має величезний потенціал. Чи на повну потужність воно розгорнулося? Як сприяти такій співпраці?
Ведучий: Де ви шукаєте підтримки? Чи співпрацюєте і маєте партнерство з містами?
Максим Корнієнко, заступник голови Радсадівської ОТГ, Миколаївщина: Ми співпрацюємо насамперед з обласною державною адміністрацією, з Міністерством регіонального будівництва та розвитку, а також з грантовими, донорськими програмами. Наша громада вирізняється тим, що ми дуже вдало використовуємо краундфандинг. У цьому році ми завершили глобальний громадський проект, краундфандинговий проект, - це реконструкція парку Перемоги в селі Нова Богданівка. Цей проект ми втілювали в життя майже три роки. Його вартість склала понад мільйон гривень. Згідно із самим задумом виконавцем робіт є жителі громади. Це співробітництво в галузі благоустрою, в галузі розвитку громади і в економічному розвитку.
Ведучий: де ви шукаєте підтримки? Які проекти вдалося реалізувати?
Сергій Садовий, заступник з економічних питань голови Галицинівської
ОТГ, Миколаївщина:
Ми співпрацюємо з міжнародними організаціями. У рамках цієї співпраці ми реалізуємо багато проектів, направлених на розвиток освіти, медицини, позашкільної роботи. Минулого року ми створили центр освіти для дорослих, у якому проводяться заходи і тренінги для людей і похилого віку, і молоді, і молодших…
Ведучий: як ви співпрацюєте з містами, які оточують вашу ОТГ? Які проекти маєте?
Сергій Садовий, заступник з економічних питань голови Галицинівської ОТГ, Миколаївщина: Ми прагнемо налагодити муніципальне співробітництво з нашими сусідніми громадами. Ми вже створили свій первинно-медичний центр і хочемо надавати послуги і сусіднім громадам.
Ведучий: що вдалося реалізувати Бузькій ОТГ? Як співпрацюєте з містами?
Юрій Заволока, голова Бузької ОТГ, Миколаївщина: Бузька об’єднана громада розташована поряд з містом обласного значення – Вознесенськом. У нас є міська районна лікарня, яка охоплює все місто і весь район. І тут виникає питання утримання цієї лікарні. Поки що у нас конфліктна ситуація, але ми вирішуємо поступово питання комунальних послуг. Адже жителі нашої громади перебувають у цій лікарні, це стаціонарне лікування. Ми виділяємо кошти нашої громади для них, для того, щоб вони мали умови для
утримання пацієнтів і щоб лікарі перебували у комфортних умовах. Місто до нас звертається, коли вони хочуть якісь новації ввести у своїй громаді і при цьому вони хочуть залучити жителів нашої громади. З останніх таких моментів – місто захотіло, щоб їхні люди проходили безкоштовну флюорографію, тобто щоб оплату за неї робив міський бюджет. І вони запропонували нам і для наших мешканців надавати такі послуги, щоб наші мешканці при травмах, надзвичайних ситуаціях могли зробити безкоштовну флюорографію. Вони нам надали середній розрахунок, скільки на рік у нас стається травм і ми пішли з ними на домовленість – виділили кошти, щоб нашим жителям робили безкоштовну флюорографію. Також вони нам запропонували, щоб діти нашої громади могли звертатися до їхніх стоматологів і їм надавалася безкоштовна стоматологічна допомога. Ми пристали на цю пропозицію і виділили на це кошти громади. Ми пішли на компроміси, ми домовляємося. Поки що в цьому напрямку співпрацюємо з містом.
Ведучий: нині співробітництво міст з навколишніми селищами незначне. Якщо говорити про проблематику, з якими проблемами зіштовхують ОТГ і якої конкретно підтримки потребують?
Максим Корнієнко, заступник голови Радсадівської ОТГ, Миколаївщина: Хочу додати, що наша громада, а також ще три інші ОТГ на території Миколаївського району створили інклюзивно-ресурсний центр, спільний, створили його керуючись законом про територіальну співпрацю. Його мета – забезпечення прав дітей з особливими освітніми потребами віком від двох до 18-ти років. Тобто з метою економії коштів, щоб не створювати інклюзивне  навчання у кожній громаді, ми створили спільний центр на чотири громади. Це всім вигідно.
Юрій Заволока, голова Бузької ОТГ, Миколаївщина: Інколи міста обласного значення думають так: чому ви створили громаду і не можете самі зробити те, що маєте, чому ви хочете з нами співпрацювати?

Міста вважають, що ми не можемо без них існувати і хочемо до них приєднатися. А ми, громади, хочемо показати, що ми можемо існувати окремо, але ми не хочемо окремо певні речі створювати, бо і в нас і у вас буде погано, а ми хочемо разом, щоб це було всім добре.
Ведучий: як ви співпрацюєте з містом Луцьк?
Галина Матвіюк, голова Жидичинської ОТГ, Ківерцівського району, Волинь: Так, ми співпрацюємо з Луцьком. І так склалося, що Луцьк – це місто обласного значення. Тому ми працюємо і з обласною владою і з міською владою. Ініціатива щодо співпраці надходить і від нас, як від ОТГ, і також від керманичів Луцька, тому що громад поряд з Луцьком. Донедавна багато наших дітей ходили до міських шкіл, сподіваюся і надалі зможуть їх відвідувати. Також ми делегували місту і медичну субвенцію – це вторинна медицина. Наші мешканці обслуговуватимуться у лікарнях міста Луцька. Але на наших територіях розташовані очисні споруди Луцька. І ця проблема спільна тепер для нас. Сподіваємося на тотальну реконструкцію цих споруд. Тож ми маємо як плюси, так і мінуси цього сусідства. Плюс – це те, що 70 відсотків працездатного населення ОТГ працює в місті, а мінусом є те, що на території громади є підприємства і підприємці, які мають реєстрацію в обласному центрі. Тож ПДФО скеровується лише за принципом реєстрації.