Малюнки, натхненні Революцією Гідності: у Львові проходить виставка художниці Влади Ралко

Малюнки, натхненні  Революцією Гідності: у Львові проходить виставка художниці Влади Ралко

Про свій проект "Київський щоденник" в ефірі програми "ART-Панорама" розповіла українська художниця Влада Ралко.

Ведуча:

Наталія Тищенко

Понад 100 робіт представила у Львівській національній галереї імені Богдана Возницького відома художниця Влада Ралко. Ці роботи увійшли до її проекту "Київський щоденник", який вона вела під час Революції Гідності.

"Серія датується 2013-2015 роками. Усього біля 400 малюнків. Це дуже складна суміш рефлексій, міфів, чуток, якихось страхів, передчуттів, які почали з’являтися від початку тих подій", – поділилась художниця.

Перші малюнки з цієї серії було показано на персональній виставці Влади Ралко "Білі листи" у Києві ще 2014 року. Згодом були й інші виставки та видання каталогу.

"Одним з перших малюнків був малюнок людини у костюмі величезного ока. Я побачила цю людину просто на київській вулиці серед натовпу, коли тільки почалися ці події, коли тільки розпочався спротив. Ця постать стала абсолютним символом такого споглядання на події", – розповіла Влада Ралко.

Усі роботи, що увійшли до "Київського щоденника" художниці, виконані аквареллю та кульковою ручкою.

"Ця техніка дуже мобільна, бо коли безпосередньо береш участь у подіях або стежиш за ними, важко піти кудись у майстерню, – пояснила Влада Ралко. – У "Київському щоденнику" багато іронії, є такі речі, які, може здатися, не відносяться прямо до подій. Я прагнула уникнути героїзації і цензури, яка обов’язково з’являється, коли ти гаряче когось підтримуєш і боїшся нашкодити".

Виставку "Київський щоденник" художниці Влади Ралко можна побачити у Львівській національній галереї імені Богдана Возницького.

Нагадаємо, Національний музей Тараса Шевченка створив новий проект, присвячений формуванню національних героїв зі звичайних людей.

Фото Я Галерея