Новий проект музею Шевченка: "Ми розказуємо про те, як зі звичайних людей створювали героїв"

Новий проект музею Шевченка: "Ми розказуємо про те, як зі звичайних людей створювали героїв"

Про новий проект Національного музею Тараса Шевченка "Перепоховання = Перетворення" в ефірі програми "ART-Панорама" розповіла співкураторка виставки Вікторія Антоненко.

Ведуча:

Наталія Тищенко

У Національному музеї Тараса Шевченка відкрився новий проект "Перепоховання = Перетворення". Як розповіла Вікторія Антоненко, це міжінституційний проект, який розповідає про формування пантеону національних героїв.

"Тема героїв зараз на слуху в Україні, ми обговорюємо "правильних" і "неправильних", нових і старих героїв. Особливо це актуально під час декомунізації, яка у нас зараз відбувається", – пояснила кураторка вистаки.

Тема виставки "Перепоховання = Перетворення" висвітлюється у шести залах Національного музею Тараса Шевченка. У рамках виставки описуються історії, які зі звичайних людей – Тараса Шевченка, героїв Крут та Василя Стуса – зробили національних героїв.

"Три випадки, три події, три постаті. Це шість виставкових залів, у яких ми повторюємо маршрут перепоховання. У випадку з Шевченком це Петербург – Київ – Канів, з повстанцями Крут – Крути – Київ, у випадку з дисидентами, зокрема Василя Стуса – табір у Кучино – Київ, – поділилась Вікторія Антоненко.  – Це документи, графіка, живопис, відгуки, які люди залишали на могилі Тараса Шевченка в Каневі, це фотографії з перепоховальних процесій Василя Стуса, художні рефлексії на теми героїв Крут… Ми розказуємо, як ці герої поставали, як зі звичайної постаті звичайної людини створювався герой".

Перепоховання – це своєрідний акт символічного повернення додому, повернення, яке нерідко відбувалося у складних суспільно-політичних ситуаціях, на важливих етапах українського державотворення.

"Якщо ми говоримо про Шевченка – то це крах старої Росії, закінчення епохи Миколи І і початок реформ. Якщо це герої Крут – то це крах царської Росії і події Української революції, спроба побудувати власну державу. А у випадку Василя Стуса – це 1989 рік, криза Радянського Союзу, через два роки постане незалежна Україна", – наголосила кураторка виставки.

Проект "Перепоховання = Перетворення" триватиме в Національному музеї Тараса Шевченка до 15 червня.

Раніше представниця Національного музею історії України у Другій світовій війні розповіла про виставку, присвячену українцям, які пройшли Другу світову війну.

На фото - Могила Тараса Шевченка, вид із боку Дніпра, 27 травня 1912 року. Фото Укрінформ