У Києві триває виставка, присвячена історіям українців, які пройшли Другу світову війну

У Києві триває виставка, присвячена історіям українців, які пройшли Другу світову війну

Про нову експозицію "Родинна пам'ять про війну" в Національному музеї історії України у Другій світовій війні в ефірі програми "ART-Панорама" розповіла старший науковий співробітник музею Тетяна Стріхарська.

Ведуча:

Наталія Тищенко

Музейний проект "Родинна пам'ять про війну" був створений у Національному музеї історії України у Другій світовій війні ще 2012 року. За сім років експозиція музею поповнилася різними історіями з сімейних архівів з різних куточків України. Було зібрано близько 150 родинних історій та понад 2000 музейних предметів.

"Нова виставка має на меті донести до українців пам'ять про Другу світову війну. Можливо, у кожного вона своя, – пояснила Тетяна Стріхарська. – Ми піднімаємо питання про те, яким законам підкорюється ця пам'ять, що зберігає, а що стирає з роками. Основний меседж цієї виставки у тому, щоб не дати забутися цим родинним історіям. Ми звертаємося до всіх небайдужих, у чиїх сімейних архівах досі зберігаються реліквії: не дайте їм загубитися, говоріть про них, передавайте до музею, щоби ми могли доносити кожну частинку родинної пам’яті до українського суспільства".

Нова виставка "Родинна пам'ять про війну" –  це десять оповідей, 10 історій, що відтворюють складну та суперечливу історію України у Другій світовій війні.

"На виставці представлені як матеріали українців, які воювали у лавах Червоної армії, так само і учасників Українського визвольного руху. Ведеться розмова і про родини, на долю яких випало дві світові війни. Ми говоримо і про тернистий шлях церковників у роки війни, і про остарбайтерів – українську молодь, яка у роки Другої світової була вивезена на примусові роботи до Німеччини", – розповіла історик.

Один з есеїв виставки має символічну назву – "Реабілітований життям". Ця назва збігається з завданням музею, зізнається Тетяна Стріхарська: реабілітувати українців, які пройшли Другу світову війну, та доносити такі складні життєві історії, які через родинну пам'ять мають стати частинкою пам’яті національної.

"На виставці ми торкаємося такої теми, як українці – "праведники" народів світу, українці, які були достойні цього звання вже по війні за те, що в роки світової війни, жертвуючи дуже часто життям власних родин, рятували єврейські родини, даючи їм прихисток", – поділилась Тетяна Стріхарська.

Виставка "Родинна пам'ять про війну. Есеї" триває у Національному музеї історії України у Другій світовій війні.

Раніше експерт розповів, як Перша і Друга світові війни вплинули на українців.