Більшість людей їдуть у зону відчуження за враженнями – директор турагенства

Більшість людей їдуть у зону відчуження за враженнями – директор турагенства

Про туризм у Чорнобильській зоні відчуження розповів у ефірі "РанокПРО" Ярослав Ємельяненко, директор турагентства "Чорнобиль Тур".

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Ярослав Ємельяненко наголосив, що Чорнобильська зона – небезпечна для відвідин локація не тільки з точки зору радіації, але й з точки зору фізичної безпеки. Тому вона вимагає суворого дотримання правил.

"Насправді, ми групи відпускаємо у Чорнобильську зону тільки зі спеціально підготовленим гідом, який стежить за безпекою туристів. Не можна зайти на дах будівлі, звісити зверху ноги, як це часто роблять нелегальні відвідувачі Чорнобильської зони", – пояснив він.

За його спостереженнями, все більше представників різних соціальних пластів і професій їздять до Чорнобильської зони.

"Зараз поїздки в Чорнобиль у тренді. У попередні роки нам доводилося вмовляти людей, запрошувати їх мало не силоміць. Зараз народ їде сам, у нас на місяць під 3-4 тисячі туристів відвідують Чорнобильську зону відчуження, – поділився Ярослав Ємельяненко. – Я думаю, що за враженнями їде більшість людей. Зараз є навіть такі туристи, які приїздять тільки щоб зробити селфі біля саркофагу чи біля колеса, а ми їх ловимо, вчимо історії ліквідації, розповідаємо, як поводитися з радіацією".

Ярослав Ємельяненко порівнює аварію на Чорнобильській АЕС з війною.

"Руками ліквідаторів наш ворог – радіація – був локалізований на території Чорнобильської зони. Тому в принципі, це була перемога українського і радянського народу. Чи етично показувати перемогу? Чи етично розповідати, як ця перемога була здобута? Ми відкриваємо цю зону в позитивному ключі. Ми розповідаємо, що тут сталося, хто загинув, хто постраждав, але ми розповідаємо і про те, як усі ми разом перемогли", – підсумував Ярослав Ємельяненко.

Раніше дослідник розповів, що за статистикою, у Чорнобильській зоні щодня ловлять одного  сталкера.

Туристи біля об’єкту "Дуга-1". Фото Чорнобиль Тур