Петрук: будівництво сховища для відходів ядерного палива на ЧАЕС — на фінішному етапі

Петрук: будівництво сховища для відходів ядерного палива на ЧАЕС — на фінішному етапі

Що було зроблено за 33 роки після Чорнобильської катастрофи для відновлення уражених радіацією територій, якою є державна політика у сфері управління зоною відчуження і подолання наслідків катастрофи — говорили в студії програми Українського радіо "Персона ґрата" з головою Держагентства з управління зоною відчуження Віталієм Петруком.

 

Ведуча:

Світлана Мялик

 

33 роки тому Чорнобильська катастрофа уразила майже десяту частину українських земель та позначилась на житті мільйонів людей.

Аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики — як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками та впливом на довкілля.

Чи стала за ці роки після аварії зона відчуження територією змін?

— Звичайно, ця територія змінилась. Але цей лозунг, що Чорнобиль — це територія змін, який ми впроваджуємо з нашою командою останніх три роки, має колосальну підтримку в уряді, і багато що, я вважаю, нам вдається.

Одне з найважливіших завдань — зняття Чорнобильської станції з експлуатації і перетворення об'єкта укриття на екологічно безпечну систему. Що за ці роки зроблено і що означає "зняття з експлуатації"? Вона всі ці роки не працювала?

— Вона ці роки не працювала, але все ж необхідно проводити певні роботи, які виводять станцію з експлуатації — потрібно діставати з блоків відпрацьоване ядерне паливо, переміщувати його в сховище, здійснювати інші регламентні роботи. А на місці цієї станції має бути створена зелена галявина. Це звичайно тривала перспектива, але це загальноприйняті норми, які мають бути реалізовані.

А щодо об'єкта укриття?

— На промисловому майданчику АЕС цього року відбувається завершення двох міжнародних проектів: будівництво нового безпечного конфайменту та сховища відпрацьованого ядерного палива-2 сухого типу.

Новий безпечний конфаймент має виконувати свою функцію, в першу чергу — захисну. 22 квітня ми приступили до 72-годинної безперервної роботи всіх систем об'єкта укриття. Це такий знаковий етап, після якого ми перейдемо до передачі замовнику об'єкта укриття та прийняття його в експлуатацію. Підрядником будівництва конфайменту є французька компанія "Novarka".

Коли має бути передача об'єкта у користування Україні? Чи є персонал чи є фінанси?

Дуже важливо, щоб ми пройшли добре оцю 72-годинну безперебійну роботу систем конфайменту і думаю, що на початок осені ми вийдемо на таке рішення. Якраз весь цей час проходило навчання персоналу і поступово відбувається заміщення персоналу компанії Novarka нашими фахівцями на ключових системах об’єкта укриття.

Сховище ядерного палива працює зараз чи ні?

— Це об'єкт НАЕК "Енергоатом", це централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, воно будується якраз для відпрацьованого палива з українських енергостанцій. Наразі ці роботи ведуться, будівництво в розпалі і всі будівельні роботи проводяться згідно з графіком. Введення заплановано на наступний рік. СВЯП-2 — сховище сухого типу будує американська компанія "Холтек" , наразі теж є у нас в графіку і 6 травня підрядник має приступити до комплексних холодних випробувань, а за три місяці ми перейдемо до гарячих випробувань, а це вже фактично — експлуатація.

Чи не втрачено за ці роки інтересу до України з боку міжнародних організацій та країн-партнерів, чи надходять кошти?

— Давайте будемо реалістами, ми розуміємо, що об’єкт дуже довго будується, звичайно, є певна втома зі сторони наших міжнародних партнерів, пов’язана з будівництвом цього об’єкта, але тим не менше, ми відчуваємо цю підтримку, фінансування достатнє і ми виходимо на стадію реалізації цього проекту. Сума допомоги, наданої міжнародними донорами, перевищує 2 мільярди доларів США.

З української сторони уряд теж відповідально підходить до виконання всіх міжнародних  зобов’язань України.

Прослухати інтерв'ю з Віталієм Петруком повністю можна за посиланням.