Чи можна народжувати жінкам, хворим на гепатит – пояснює гепатолог

Чи можна народжувати жінкам, хворим на гепатит – пояснює гепатолог

Чи безпечно жінкам, хворим на гепатит, народжувати та годувати дитину груддю, в ефірі програми "Без стереотипів" розповів кандидат медичних наук, інфекціоніст-гепатолог Віталій Янченко.

Ведуча:

Ірина Коваль

Жінки, які народжували, вже знають, що після народження дитини, а можливо, і під час вагітності, їм давали багато порад щодо грудного вигодовування. Але чи завжди вони були дієвими та адекватними?

За статистикою Американської академії педіатрії, питання грудного вигодовування більше цікавить чомусь чоловіків.Можливо, саме вони є найбільшими руйнівниками міфів. А їх, я вам скажу, безліч.

Найкумедніше – про те, що жінкам потрібно пити грудне молоко, щоб його було ще більше.

Або ж – коли мама ненадовго кудись поїхала з дому, молоко потрібно зцідити і вилити, бо воно вже старе.

А також – грудне молоко здатне покращити зір. Для цього потрібно крапати його в очі.

Чого тільки люди не вигадають! Але у нас – більш серйозна тема, і стосується вона жінок, хворих на гепатит. Є стереотип, нібито жінкам, хворим на гепатит, не можна народжувати та вигодовувати дитину грудьми.

"Це дуже поширений міф, який широко розвинений зараз у нас в Україні. Жінка може народжувати, вона народить здорову дитину, і вона може годувати, якщо вона звернулася до гепатолога, – пояснив Віталій Янченко. – Якщо це гепатит В, вона має пройти обстеження у гепатолога та пройти профілактику інфікування плода. Якщо це гепатит С, то він дитині передається у дуже рідкісних випадках, це 0,01% імовірності".

За даними науковців, переваги від грудного вигодовування значно переважають ризик передати захворювання дитині. Але вони однозначно радять припинити вигодовування, якщо на молочних залозах матері є тріщини.

"Коли матір годує дитину, є спеціальні насадки на груди, і вони забезпечують профілактику інфікування дитини", – розповів гепатолог.

Якщо у вас вірусний гепатит – це, звичайно, проблема. Але не варто відмовлятися від материнства. Більшість наукових доказів свідчать про те, що практика є цілком безпечною, просто необхідно вжити запобіжних заходів.

Раніше гепатолог розповів, кому насправді загрожує гепатит С.

Фото pixabay