Таємниці професії: як працюють кіномеханіки у кінотеатрах

Таємниці професії: як працюють кіномеханіки у кінотеатрах

Перший у США кіносеанс відбувся ще 23 квітня 1896 року у Нью-Йорку. Зараз, понад сотню років потому, фільми вже не крутять вручну, плівка не обривається на найцікавішому місці, а фільм не зупиняється, коли засинає кіномеханік. Утім, кіномеханіки досі залишаються ключовими фігурами в кінотеатрах. У чому полягає їх робота, в ефірі "ДеньПРО" розповів кіномеханік кінотеатру "Київ" Богдан Шевченко.

Ведуча:

Марія Сизон

Богдан Шевченко розповів, що якщо раніше кожну кінозалу забезпечував окремий кіномеханік, зараз, з розвитком технологій, одна людина може забезпечувати одразу декілька кінопереглядів.

"Зараз кіномеханіки працюють на 2-3 зали, і кіномеханік має забезпечувати якісний показ фільму для глядача. У чому це полягає? Є сервер, є цифровий кінопроектор. Задача кіномеханіка – завантажити фільм з жорсткого диску на сервер – в середньому 1 фільм займає десь 100 Гбайт – зробити плейлист, виставити формат кадру, виставити звук, подивитися, чи все гаразд з картинкою – а для цього потрібно кинути фільм на екран, коли глядача в залі немає", – пояснив кіномеханік.

Він додав, що, звісно, не переглядає одні й ті ж фільми по сто разів, але йому доводиться постійно контролювати звук і час від часу поглядати на екран.

"Я постійно стежу за процесом, все контролюю і я не маю права виходити з кінопроекційної. Тому що різне бувало. Були перепади напруги, і я маю простежити за тим, щоб перегляд продовжився одразу, з того ж місця, – поділився Богдан Шевченко. – Коли була ще плівка – плівка рвалася, або кінопроектор зупинявся, і потрібно було це все переставляти на інший кінопроектор. І зараз також буває, що з проектором щось трапляється. Бувало, що зупиняли фільм і не могли продовжувати далі кінопоказ".

Нагадаємо, завтра у прокат виходить документальний фільм "Заповідник Асканія".

Фото pixabay.com