Судді, які ухвалили рішення по "Приватбанку", заявляють про тиск і просять імпічмент Порошенка

Судді, які ухвалили рішення по "Приватбанку", заявляють про тиск і просять імпічмент Порошенка

Судді Окружного адміністративного суду Києва, які визнали незаконним рішення про націоналізацію "Приватбанку", звернулись до Вищої ради правосуддя з вимогою ініціювати процедуру імпічменту чинного президента Петра Порошенка.

Про повідомляє прес-служба суду.

Судді заявляють про втручання у їхню діяльність і просять розпочати досудове розслідування стосовно президента Петра Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка та голови Національного банку України Якова Смолія.

"Керівництво держави, коментуючи рішення про визнання незаконною націоналізацію "Приватбанку", зробило заяви, що є прямою погрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність та неупередженість", — йдеться у повідомленні.

У своїх заявах до Вищої ради правосуддя судді просять вжити "реальних заходів" з метою забезпечення їх захисту від "свавільних та протиправних дій" керівництва держави та унеможливлення повторення цього у майбутньому.

"...шляхом звернення до ДБР з заявою про вчинення злочину Президентом Петром Порошенком, Міністром юстиції Павлом Петренком та Головою Нацбанку Яківом Смолієм, а також поставлення перед парламентом питання про ініціювання процедури імпічменту нинішнього президента. Окрім цього судді просять ВРП звернутися до ВККСУ щодо неприпустимості проведення оцінювання суддів Окружного адміністративного суду міста Києва за наявного конфлікту інтересів у зв’язку з прямою злочинною вказівкою президента Петра Порошенка перезавантажити даний суд",  —  додають у прес-службі суду.

Водночас, відповідно до Конституції, питання про усунення президента України з поста в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправною націоналізацію "Приватбанку" та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку. Нацбанк заявив про намір оскаржувати це рішення.

Крім того, Окружний адміністративний суд міста Києва 18 квітня повністю задовільнив позов підконтрольної колишньому акціонеру ПриватБанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії TriantalInvestmentsLtd, задоволені вимоги у частині скасування рішення НБУ, яким визначено перелік пов'язаних з "Приватбанком" фізичних та юридичних осіб.

Як наслідок, Петро Порошенко скликав Раду національної безпеки і оборони для розгляду ситуації щодо "Приватбанку".

Згодом у НБУ заявили, що рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо незаконності націоналізації Приватбанку ускладнює співпрацю із міжнародними фінансовими організаціями, зокрема Міжнародним валютним фондом (МВФ), Світовим банком та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

18 грудня 2016 року Кабінет міністрів підтримав пропозицію НБУ про перехід 100% акцій банку в державну власність через невиконання акціонерами програми докапіталізації.

Фото — president.gov.ua