Без паніки: до кінця 2019 року гривня здешевшає максимум до 29,5 грн/долар – економіст

Без паніки: до кінця 2019 року гривня здешевшає максимум до 29,5 грн/долар – економіст

Як вплинуть результати виборів на курс гривні, в ефірі "РанокПРО" розповів Ігор Чаленко, економіст, голова Центру економічного і політичного аналізу.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Ігор Чаленко розповів, що цілком можливі різні сценарії, але особисто він притримується оптимістичного.

"Я усе-таки притримуюся оптимістичного сценарію, який, як на мене, є найбільш реалістичним – тобто продовження вже зрозумілої тенденції, що якщо гривня, в принципі, і девальвує, то девальвує вона у другому півріччі до показників максимум 29,4-29,5 гривень. Причому це абсолютно не стосується президентської кампанії, це реальні прогнозовані економічні показники, закладені у прийнятий держбюджет 2019 року", – пояснив економіст.

Експерт додав, що зараз бачить кілька ризиків, одним з яких є певна незрозумілість стосовно продовження співпраці з МВФ.

"Зокрема, зараз ми знаємо, що в травні спеціалісти будуть переглядати, наскільки Україна просунулася у виконанні певних структурних маяків. А у нас зараз є деякі питання по Верховній Раді не вирішені, наприклад, не ухвалено закон про спліт. Так само на співпрацю з нашими зовнішніми партнерами, у тому числі кредиторами, впливає питання Приватбанку", – розповів експерт.

Ігор Чаленко додав, що у короткостроковій перспективі повернення банку у приватну власність не вплине на його операційну діяльність, але вже у середньостроковій та довгостроковій перспективах можуть виникнути певні проблеми.

"Все ж я сподіваюся на те, що держава знайде аргументацію, щоб захистити свою позицію в апеляційній інстанції, тому що повернення банку в руки минулих акціонерів, я думаю, не сильно задовольнить наших зовнішніх партнерів. І у нас будуть питання по зовнішньому фінансуванню і фінансовій допомозі", – наголос економіст.

Читайте також – НБУ: рішення суду щодо Приватбанку ускладнює співпрацю з МВФ та ЄБРР

Ще однією проблемою Ігор Чаленко вважає фактичне запровадження ембарго на постачання нафтопродуктів до України, починаючи з 1 червня.

"Якщо нинішній уряд не знайде компенсації, яким чином ми зможемо замістити ці об’єми, ми дійсно матимемо певні проблеми, і це відповідно впливатиме і на валюту", – підсумував він.

Раніше політолог розповіла, які виклики стоять перед новим президентом.