Магда прокоментував реальність очікувань українців від перших 100 днів президентства

Магда прокоментував реальність очікувань українців від перших 100 днів президентства

Директор Інституту світової політики Євген Магда в ефірі Українського радіо в програмі "Україна. Сьогодення" прокоментував результати опитування, які свідчать про очікування українців від перших 100 днів президентства.

Ведучий:

Сергій Стуканов

"З огляду на результати опитування, у мене є гіпотеза, що переважна більшість українців не читали розділ 5 Конституції України, де визначені головні повноваження президента. Наші громадяни переважно реагують на політичну рекламу та обіцянки кандидатів", — зауважив Євген Магда.

Він прокоментував, що з очікувань громадян справді входить до повноважень президента України.

"Тема тарифів — це відгомін першого туру, де гучно йшла обіцянка знизити тарифи у 2 чи 4 рази. Щодо законопроектів про зняття недоторканності з депутатів, то внести їх президент може. Щодо розслідування корупційних злочинів, то президент не впливає на НАБУ, ДБР чи Національне агентство з запобігання корупції. Він може їх викликати і питати про просування справи. Знизити зарплати топ-чиновників президент не може", — сказав він.

Магда наголосив, що майже чверть українців має запит на переговори з Росією.

"Мені цікаво, у якому форматі це уявляє чверть наших громадян. Формат двосторонніх переговорів в умовах, коли у нас фактично заморожені дипломатичні відносини, коли обраний президент зателефонує Путіну і заявить, що готовий до переговорів без попередніх умов на тлі тисяч людей, які воювали на Донбасі, уявити складно", — пояснив Магда.

За результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології  у період з 9 по 14 квітня, у перші 100 днів президентства українці очікують від нового глави держави зниження тарифів на комунальні послуги (39,1%), зняття недоторканності з депутатів (35,5%), розслідування корупційних злочинів (32,4%). Крім того, 23,3% українців чекають початку переговорів з Росією, 18,4% — зниження зарплати топ-чиновників, 16,4% — початку переговорів з ЄС і США про Донбас і Крим, 9,4% — прискорення розслідування злочинів проти Майдану, ще 8% — зміни системи парламентських виборів.

Прослухати повну версію.

На фото — Євген Магда, facebook.com