КСУ відкрив провадження щодо перейменування УПЦ МП

КСУ відкрив провадження щодо перейменування УПЦ МП

Конституційний Суд України відкрив конституційне провадження за поданням 49 депутатів щодо закону, який зобов’язує Українську православну церкву Московського Патріархату вказати в назві свою приналежність до Росії.

"Ухвалою колегії суддів КСУ відкрито конституційне провадження у справі; здійснюється підготовка справи до розгляду на пленарному засіданні Великої палати Суду", — повідомляється на офіційному сайті КСУ.

Зазначається, що уповноваженими за дорученням є народні депутати України Олександр Долженков, Василь Німченко та Вадим Новинський.

Депутати звернулись з проханням визнати неконституційним закон "Про внесення зміни до статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України" від 20 грудня 2018 року № 2662–VIII.

Народні депутати вважають, що відповідний закон "нівелює релігійну свободу та міжконфесійний мир в Україні, порушує конституційні права та свободи громадян, право на свободу світогляду і віросповідання, зокрема, право безперешкодно відправляти релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність, та є прямим втручанням держави у церковні справи".

Нагадаємо, Міністерство культури України оприлюднило перелік церков, які мають вказувати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ). Повний список опубліковано у виданні "Урядовий кур'єр".

17 січня депутати парламенту ухвалили закон, який визначає в який спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам. 

22 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії. 

20 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які зобов'язують Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, вказавши приналежність до Російської православної церкви.

Фото — ccu.gov.ua