Як вберегтися від укусів кліщів на природі — поради зоолога

Як вберегтися від укусів кліщів на природі — поради зоолога

Зоолог, кандидат біологічних наук Ігор Небогаткін в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" порадив, як вберегтися від укусів кліщів на природі.

Ведучі:

Марина Куликова, Оксана Маловічко

Чим небезпечний укус кліща?

Всі кліщі, які на нас нападають, є небезпечними. Кліщі, яку ссуть кров, живуть у землі. Коли приходить весна, іксодові кліщі активізуються, щоб напасти на когось і попити кров. Укус кліщів безболісний і ви його можете не навіть не помітити. Кліщ може випити з вас 5 мл крові, але при цьому також може заразити різними інфекційними хворобами. Найбільш небезпечною є хвороба Лайма.

Як діяти, якщо укусив кліщ?

Якщо він присмоктався, я рекомендую звернутися до травматолога, якщо є можливість. Він і видалить кліща і розкаже, куди потрібно далі звертатися і що робити. Видалення кліща — це ще не все. Якщо такої можливості немає, то у ветеринарних аптеках продаються кліщесмики, які є ефективними для видалення кліщів. Якщо і цього немає, беремо марлю, обираємо найбільш тонку частину між самим кліщем і нашою шкірою, розхитуємо кліща вправо та вліво, а потім різко й одночасно плавно викручуємо кліща в ту сторону, в яку вам зручно.

Як убезпечити себе від укусу?

Купуйте репеленти — речовини, які відлякують кліщів. Важливо, аби на таких засобах було вказано, що вони саме проти кліщів. Обов’язково дотримуйтесь інструкції використання, перед цим уважно з нею ознайомившись. Крім того, навіть якщо у цього продукту залишився термін придатності ще 1 рік, я вже не рекомендую його брати. Є ймовірність, що ефективність цього засобу буде нижчою.

Чи захищає одяг від кліщів?

Одягайте світлий одяг, бо на ньому кліщ буде помітний. Також одягайте шкарпетки на джинси, а не навпаки.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com