Заборона експорту нафтопродуктів в Україну дає Росії суттєвий важіль впливу — експерт

Заборона експорту нафтопродуктів в Україну дає Росії суттєвий важіль впливу — експерт

Росія запроваджує обмеження на постачання нафтопродуктів до України, чим створює небезпеку для ринкових процесів та отримує важіль впливу на українську економіку, вважає Геннадій Рябцев, заступник директора Науково-технічного центру "Психея".

Ведучі:

Олена Зелінченко

Юрій Табаченко

Уряд РФ отримує в свої руки дуже суттєвий важіль впливу — вважає заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Як розповідає Геннадій Рябцев, зараз Україна споживає близько 40% дизельного палива російського виробництва і близько 30% скрапленого нафтового газу. Російського бензину у нас немає, це в основному білоруське споживання. Тобто ми отримуємо більше третини ринку.

Власне, нафту Україна не завозить, проте, якщо проаналізувати, скільки саме бензину, дизельного палива і скрапленого нафтового газу, який завозиться в Україну, виробленого з російської нафти, то це близько 80%. Але ці продукти не потрапляють під заборону.

"Насправді, це перелік тих товарів, експорт яких дозволено за окремим рішенням міністерства економічного розвитку Російської Федерації. Тобто, якщо російська компанія отримує можливість експорту, то цей експорт можливий. Тому, зважаючи на те, що майже всі продукти, які я назвав, завозяться в Україну фактично державною компанією "Роснефть" через посередників або безпосередньо, то я думаю, що ніяких проблем у цієї компанії не виникне, якщо буде потреба отримати дозвіл. Інша справа, що в будь-який момент часу мінекономрозвитку РФ під приводом необхідності виконання цієї постанови уряду РФ може, не пояснюючи причини, просто припинити дію цього дозволу. І в будь-який момент часу, наприклад, тоді, коли це буде дуже потрібно українській економіці, припинити постачання цих продуктів", - застерігає експерт.

За його словами, раніше були неофіційні заборони, оскільки свого часу російське міністерство енергетики обмежило кількість постачальників нафтопродуктів в Україну. Ці обмеження стосувалися приватних компаній, які торгували з українськими контрагентами. Тобто, фактично, за словами експерта, зараз усі поставки монополізовано російською державною компанією "Роснефть".

На рівні української державної політики точаться розмови про необхідність імпортозаміщення, а також про можливості переорієнтації ринки на внутрішній ринок, диверсифікацію ринку імпортних продуктів, що загалом на економіці може відобразитися позитивно. Втім, експерт до цих прогнозів ставиться скептично, вважаючи, що про те, щоб убезпечити себе від можливих наслідків таких дій, потрібно подбати про запаси нафтопродуктів та про зовнішні контракти з іноземними постачальниками.

Росія заборонила експорт нафтопродуктів і вугілля в Україну, зокрема з 1 червня постачання цих товарів до України буде можливим лише в разі отримання окремих дозволів, про це заявив прем’єр-міністр РФ Дмитро Медвєдєв на засіданні російського уряду.

Слухайте розмову з експертом повністю за посиланням.

Фото: Уніан