Великдень для Героїв — рідні героїв Небесної Сотні третій рік поспіль випікають паски на передову

Великдень для Героїв — рідні героїв Небесної Сотні третій рік поспіль випікають паски на передову

Великдень для Героїв — щорічна акція з випікання пасок для воїнів та на честь героїв Небесної Сотні — зібрала близько ста людей у Заліщиках на Тернопільщині. Деталі Українському радіо телефоном повідомили самі учасники.

 

Ведуча:

Галина Бабій

 

Більше сотні людей на Тернопільщині взяли участь у випіканні пасок для воїнів, які несуть службу на передовій. Щорічна акція проводиться вже втретє, започаткували її в Києві, потім проводили у Львові, а нині активні громадяни, митці, родичі Героїв Небесної Сотні, воїнів АТО та ООС зібралися в Заліщиках. Про це розповіла етнограф і куратор проекту Галина Олійник.

Ігор Слободян координатор заходу на Тернопільщині, розповідає, що гостям влаштували справжнє свято, їм зробили екскурсію та традиційне великоднє святкування. Також разом з молоддю та студентами висадили алею Героїв Небесної Сотні, провели майстер-клас з писанкарства.

Батько героя Небесної Сотні Володимир Голоднюк нагадує, що великодні традицій в українців — дуже давні і їх потрібно розповідати молодому поколінню.

"Люди тут традиції шанують, пам'ятають і ми хочемо їх впроваджувати, нагадувати молоді, показувати, як воно колись було, тому що з цього і починається виховання дітей у сім'ї", — говорить батько героя Небесної Сотні Володимир Голоднюк.

Виготовлені  їхніми руками паски та писанки передадуть військовослужбовцям, яким випало нести службу в великодній час, це, за словами Володимира Голоднюка, 57-ма, 54-та і, ймовірно, 72-га бригади українських військ.

Окрім того, 23 квітня в Києві 107 пасок буде покладено до імпровізованого меморіалу Героїв Небесної Сотні на вулиці Інститутській: так наші предки вшановували своїх померлих родичів.

Прослухати передачу повністю можна в архіві радіопрограм.

Фото зі сторінки Володимира Голоднюка