Суд визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку", НБУ оскаржуватиме

Суд визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку", НБУ оскаржуватиме

Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку" та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку. Про це повідомляє прес-служба суду.

"Підставами для ухвалення такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ "КБ "Приватбанк" до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні", – йдеться у повідомленні.

Суд визнав процедуру націоналізації "Приватбанку" безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням чинного на той момент законодавства.

Водночас у НБУ заявили про намір оскаржити це рішення суду і наголосили на тому, що рішення Окружного адмінсуду ще не набуло законної сили.

Читайте також: НБУ подав позов проти Коломойського на 6,6 мільярда гривень

Нагадаємо, розгляд справи за позовом Ігоря Коломойського до Нацбанку, Кабміну, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку тривав з червня 2017 року. У суді тривалий строк розгляду справи пояснили "загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ та необхідністю дослідження значної кількості доказів у справі – понад 50 томів".

"Приватбанк" був зареєстрований 19 березня 1992 року. Першим головою правління банку і одним з його співзасновників був Сергій Тігіпко, основними акціонерами банку — його засновники Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. 18 грудня 2016 року Кабінет міністрів підтримав пропозицію НБУ про перехід 100% акцій банку в державну власність через невиконання акціонерами програми докапіталізації.

Фото - pro-privatbank.com.ua