ПЛАСТу – 107 років: чим займається найстаріша скаутська організація України?

ПЛАСТу – 107 років: чим займається найстаріша скаутська організація України?

На початку травня відбудеться великий спільний похід скаутських організацій "Козацькими шляхами". Найстарішою скаутською організацією України є ПЛАСТ, який налічує вже 107 років. Що це за організація та чим вона займається, в ефірі "ДеньПРО" розповів Роман Тимоцко, менеджер з комунікацій ПЛАСТу – найстарішої скаутської організації України.

Ведуча:

Марія Сизон

– Порівняно з іншими скаутськими організаціями, чим вирізняється ПЛАСТ?

– ПЛАСТ є найбільшою скаутською організацією і найбільшою молодіжною організацією України. У нас 8,5 тисяч активних членів, і є ще кілька тисяч вихованців ПЛАСТу та наших друзів. Близько 5-6 тисяч членів ПЛАСТу – це діти віком від 6 до 18 років, і ще майже 3 тисячі – це повнолітні старші пластуни, або пластуни-сеньйори, які є нашими волонтерами, що займаються вихованням дітей або адміністративною діяльністю та інструкторством.

– Коли ПЛАСТ тільки зароджувався, бути скаутом було дуже круто. А чи хоче сучасна молодь бути скаутами?

– Хоче, і ці 8 тисяч людей цим власне й займаються. Хотілося б, звісно, щоб ПЛАСТ розвивався динамічніше, тому ми зараз активно створюємо нові осередки на півдні України, де поки що найменше пластунів. Для цього ми робимо багато заходів, тренінгів, таборів, публічних подій. Вже за кілька тижнів ми проведемо в Києві Благодійну варту, метою якої буде зібрати додаткові ресурси для ще активнішого розвитку нашої організації на півдні України.

– А де скаутів найбільше?

– У центрі та на заході. Дуже активним останні роки є осередок у Харкові, який сьогодні є одним з найбільших в Україні.

– Ви користуєтеся сучасними технологіями? Чи обмежуєтесь тільки традиційними зустрічами?

– Велика частина діяльності відбувається у нас в онлайні. Деякі зустрічі ми проводимо через Skype, ми впроваджуємо різні інтерактивні методики у виховання.

Але те, що в нас незмінним є вже 107 років – це велика роль життя в ПЛАСТі.  Адже ніщо не замінить мандрів у гори чи таборування, де діти на два тижні виходять з цивілізації. За цей час вони встигають показати себе справжніми, без цих цивілізаційних нашарувань, які видозмінюють нашу поведінку.

– Виникає логічне запитання: скільки це коштує?

– Є мінімальний членський внесок. Він у різних осередках ПЛАСТу – а їх у нас 137 – складає від 5 до 150 гривень на квартал. Це дуже по-різному. Кожна група встановлює якісь свої внески на збір на спорядження. А літні табори коштують в середньому від 1 тисячі до 2-3 тисяч гривень за 2 тижні. Це залежить від таборів, адже ми проводимо як спортивні чи мистецькі табори, так і авіаційні, кінні, морські, де спорядження потребує дещо більших витрат.