Реформа децентралізації має незворотний характер — Тарас Загородній

Реформа децентралізації має незворотний характер — Тарас Загородній

За три роки роботи Уряду Володимира Гройсмана було розпочато низку реформ. Які з них закріпилися і стали незворотніми, а в чому є недопрацювання чи прорахунки — розповів у студії Українського радіо керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній.

Ведучі:

Христина Стець

Богдан Буткевич

Серед двох найбільш помітних реформ, реалізованих урядом Володимира Гройсмана — медреформи і децентралізації, найбільш стійкою і незворотньою є, на думку Тараса Загороднього, саме децентралізція.

"Грошей на місцях з'явилася значно більше. Навіть в десять разів більше, ніж очікували представники місцевої влади. Якщо подивитися на позицію Гройсмана, він завжди був прихильником децентралізації. Коли був, у першу чергу, мером.  коли став головою Уряду, він не повернув назад. У регіонів нічого не забрали. Я вважаю що цей процес вже незворотній, тому що регіони відчули гроші, вони їх вже так просто не віддадуть. Якщо уряд поміняється, вони будуть тиснути на нього, щоб він не забирав у них гроші. І це просто незворотня реформа, яка  робить більш стабільною нашу державу, тому що регіони розуміють, що у них є гроші", говорить Тарас Загородній.

Реформу медицини ж, на думку експерта, слід було починати зі страхової медицини, щоб вивести тіньові гроші в легальний обіг. Відтак, наразі, в умовах відсутності страхового підходу, з фінансуванням медицини можуть виникнути проблеми.

Є в уряду й інші недопрацювання, вважає Тарас Загородній. Зокрема, він називає невирішеною проблемою управління "Нафтогазом". Він, за словами експерта, поки що сам по собі, незважаючи на те, що уряд володіє 100% акцій. І це де-факто — некерованість монополії, неврегульованість , яка впливає і на тарифоутворення і все інше, що з цим пов’язано.

Також експерт називає проблемою те, що була запізно розпочата програма щодо енергомодернізації.

В цілому ж експерт оцінює реформаторську роботу уряду Гройсмана позитивно.

"Якщо враховувати контекст, що ми знаходимось у стані війни з РФ і кризові явища у нас поки що не подавлені, то зростання економіки на приблизно 3,5% і зростання експорту на 10-15%, можна вважати, що уряд впорався з кризовими явищами, підтримує стабільність економіки, дозволяє фінансувати програми, що стосуються захисту нашої батьківщини.

Якби зараз був мирний час, я би говорив, що уряд не впорався. Уряд принаймні не заважає тим рішенням які дозволяють рухати реформи і забезпечує економічне зростання. Від уряду і парламенту хотілось би побачити нормальну податкову реформу і лібералізацію економічного життя", — зазначає Тарас Загородній.

Прослухати програму повністю можна тут.