Як працевлаштуватися за кордоном і не потрапити до рабства – поради експертки

Як працевлаштуватися за кордоном і не потрапити до рабства – поради експертки

Щонайменше 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми. Таку цифру називають міжнародні організації з міграції. Наразі Україна – серед головних постачальників рабів у Європі, кажуть експерти. Як уберегтися і захистити себе від трудового рабства, в ефірі "РанокПРО"розповіла Катерина Яковенко, координаторка з превентивної діяльності міжнародної громадської організації А21.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Катерина Яковенко розповіла, що насправді обсяги торгівлі людьми визначити дуже складно, адже на кордоні ніхто не веде статистику щодо того, хто їде працювати офіційно, а хто – потрапляє у трудове рабство. Тому 230 тисяч людей – це оціночна, приблизна кількість людей, які потрапили до цієї ситуації, зазначає вона.

Активістка додала, що від потрапляння до трудового рабства, в принципі, не застрахований ніхто.

"Але, звичайно, ми розуміємо, що є більш "цільова" аудиторія, група ризику. У даному випадку ми говоримо про тих людей, які соціально незахищені, які не знають своїх прав як на території своєї країни, так і законодавства тієї країни, куди вони вирушають у пошуках кращої долі, про малозабезпечених людей, яким конче потрібні кошти і які не мають можливості працевлаштуватися на досить якісному, хорошому рівні на території України і через це шукають кращого життя за кордоном", – розповіла Катерина Яковенко.

Експертка додала, що в цей же час в Україні набирає обертів внутрішнє рабство.

"Ми бачимо критичну ситуацію з тим, що українці експлуатують українців саме на території України. Для того, щоб потрапити у небезпечну ситуацію, не потрібно виїжджати за кордон, це може статися навіть у сусідній області, якщо ми необачно прийняли якусь пропозицію з працевлаштування", – пояснила вона.

Катерина Яковенко дала кілька порад стосовно того, як захистити себе від трудової експлуатації.

1. Перевіряйте посередника.

Коли ви їдете працювати, вам потрібно знати свого роботодавця. Звичайно, майже завжди є посередник, який допомагатиме вам оформлювати документи, але і цього посередника потрібно перевірити. Потрібно розуміти, чи є у нього ліцензія. Ліцензію можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики і звірити інформацію, яку надає сам посередник, з тією, що вказана в ліцензії. Часто посередники, які мають право відправляти на виробництво чи на будівництво до Польщі, можуть відправляти стюардес на Мальту. Це абсолютно різні речі.

2. Контактуйте з роботодавцем.

Навіть якщо ми розібралися з посередником, ми йому довіряємо, у нього є репутація і гарні відгуки в інтернеті, звичайно, ми шукаємо інформацію про самого роботодавця. Ми радимо зв'язуватися з самим роботодавцем і запитувати, чи чекають вони на громадянина України, який має приїхати на таку-то вакансію.

3. Працевлаштуйтесь офіційно.

Звичайно, ми говоримо про офіційне працевлаштування. Це має бути саме робоча віза. Це має бути підписаний, зрозумілий контракт, перекладений вашою мовою. Не має бути жодних розмитих формулювань по типу "та інші види послуг", "на вимогу роботодавця", "інші послуги". Це має бути абсолютно чітке формулювання, зі зрозумілою заробітною платою, зрозумілими обов’язками як працівника, так і роботодавця.

4. Станьте на консульський облік.

Коли людина виїжджає на тривалий термін часу, більше трьох місяців, вона має стати на консульський облік у тій країні, куди вона приїхала. Вона має прийти до Консульства України, сказати: "Я тут буду працювати більше 3 місяців, слідкуйте за мною".

5. Зробіть копії усіх документів.

Мають бути копії всіх документів: копія паспорта, копія контракту, квитків. Причому копій має бути декілька: одну ми беремо з собою, а другу залишаємо рідним і близьким.

6. Тримайте контакт з близькими.

Постійно тримаємо зв'язок зі своїми друзями, рідними, близькими. Навіть призначаємо час, що це має бути о такій-то годині кожного тижня.

7. Придумайте кодову фразу.

Дуже добре допомагає така штука як кодова фраза. Це має бути щось, що не вибивається з контексту. Зазвичай рободавці-трафікери, нечесні люди, дають можливість зробити останній дзвінок, сказати "зі мною усе добре, не хвилюйтеся, роумінг, виходитиму на зв'язок по можливості". Але ніхто не забороняє сказати увесь цей текст і завершити його фразою "передавай вітання бабусі Валі" чи "привітайте з днем народження тьотю Аню", а у вас, наприклад, не було ні тої Валі, ні Ані. Але заздалегідь треба домовитися з рідними, що це буде саме ця кодова фраза. І якщо вони її чують, вони кажуть: "Добре, все передам", беруть пакет документів, ідуть у поліцію і кажуть, що там з близькою людиною сталася небезпека.

8. Ознайомтеся зі своїми правами.

Обов’язково потрібно вивчати, хоча б трішки, законодавство тієї країни, куди ви їдете. Можна зайти на сайт Міністерства закордонних справ і ознайомитися з тими законами, яким ви маєте слідувати, і з тим, які права у вас будуть на території тієї країни, куди ви їдете працювати чи навчатися. Це все для того, щоб на місці трафікер не зміг зманіпулювати незнанням ваших прав, особливо, коли мова про штрафні санкції, про втягнення у боргову кабалу. Частіше за все, саме незнанням своїх прав трафікери і маніпулюють, кажучи, що притягнуть вас до відповідальності, що ви винні їм купу грошей. Людині потрібно розуміти, що в цій ситуації вона може бігти до поліції, а не боятися в’язниці.

Фото tripway.com