Скільки годин потрібно спати, аби бути здоровим — роз’яснення сомнолога

Скільки годин потрібно спати, аби бути здоровим — роз’яснення сомнолога

Мабуть, всі чули про важливість сну, проте далеко не всі насправді знають, як потрібно правильно спати. Сомнолог, президент Всеукраїнської Громадської асоціації "Українське асоціація медицини сну", головний лікар лабораторії сну "Укртелемед" Юрій Погорецький в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" пояснив, скільки годин потрібно спати і дорослим, і малим, аби бути здоровими, мудрими та красивими.

Ведучі:

Марина Куликова, Оксана Маловічко

Українці мають навчитися відпочивати й спати. Сон, насамперед, потрібен для здоров’я. Через сон починаються кардіологічні, ендокринологічні, психологічні, сексуальні проблеми, неврологія тощо. Всі ваші таланти, всі ваші сподівання, ваша мудрість, краса та народжуються уві сні.

У якихось екстремальних умовах двофазний сон по 4 години допускається. Проте сон має бути 8 годин. Я жайворонок, а я сова, а я працюю до 2 години ночі, а я не сплю вночі, а сплю вдень — це все безкультур’я. Жайворонки та сови закінчуються о 22:00. Все, що після цього, є просто безкультур’ям по сну.

З 22:00 по 00:00 виробляється головна доза гормону мелатоніну, який і є гормоном щастя, мудрості, спокою, здоров’я, імунітету. Протягом цих двох годин вже варто спати. Потім цього гормону виробляється у 6 разів менше. Дітям потрібно лягати спати о 21:00.

До елементів культури сну входять, такі аспекти: як ви прокинулися, як ви почали свій день, чи провели ви свій день без стресів, чи нікого ви не образили. Злі люди погано сплять.

Важлива порада — заведіть собі щоденник сну. Відзначайте позитивні моменти свого життя, що позитивно вплинуло на ваш сон, а також фіксуйте негативні моменти свого дня. Більше того, зробіть реєстр токсичних людей, які вас дратують, які вас збуджують. Зробіть так, щоб після 19:00 вони не змогли до вас додзвонитися. Також аналізуйте, яким був ваш сон.

Після 13:00 не вживайте каву, чорний чай та зелений. У другій половині дня нам не потрібні стимулятори.

О 19:00 закінчуємо заняття спортом, фізичну активність, тобто за 3 годин до сну. А у нас на 19:00-20:00 всі тільки йдуть у спортзал. Люди засинають пізно, і спортзал користі не приносить.

Крім того, до 20:00 ми виносимо всі гаджети зі спальні, закінчуємо всі розмови і не заходимо в Інтернет.

І пам’ятайте, пересип гірше, ніж недосип.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com