Які зміни пропонує новий Виборчий кодекс — пояснює юристка

Які зміни пропонує новий Виборчий кодекс — пояснює юристка

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Коцюруба ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" пояснила, які зміни пропонує новий Виборчий кодекс  та який принцип голосування пропонує пропорційна система з відкритими регіональними списками.

Ведуча:

Вікторія Єрмолаєва

"Зараз у нас діють фактично дві системи: половина складу Верховної Ради обирається за мажоритарною складовою, коли є мажоритарний округ, висуваються кандидати і за них здійснюється голосування, інша половина складу парламенту обирається за партійними списками, коли виборець отримує інший виборчий бюлетень і вибирає партію, не знаючи всі прізвища її складу, і це система закритих списиків, коли виборець обирає саму партію, а вже партія визначає, хто на якому місці у цьому списку буде, хто опиняється у прохідній частині, що дозволяє керівникам партій певним чином маніпулювати цими місцями, є це є корупційним ризиком", — зазначила Ольга Коцюруба.

Юристка пояснила, що у пропорційній системі з відкритими регіональними списками пропонується голосувати не лише за партію, а у за конкретних кандидатів у регіональних округах.

"У новій пропорційній системі з відкритими регіональними списками пропонується забрати мажоритарну складову. Весь парламент мав би обиратися за пропорційною виборчою системою. Відкритість списків полягає у тому, що партія буде висувати кандидатів у регіональних округах. Межі регіонального округу збігатимуться з межею області. Буде висунення від 5 до 10 осіб у межах області. Виборець, знаючи цей список. може обирати не лише партію, а й конкретного кандидата з того переліку, який закріплений за цим регіональним списком. Одночасно ці кандидати є й загальнонаціональному списку. Якщо кандидат подолає виборчу квоту і його партія подолає відсотковий бар’єр, зараз у проекті Виборчого кодексу це 4%, він потрапляє у парламент. ця система дозволяє створити баланс між бажаннями партії, і бажаннями окремого виборця", — пояснила вона.

Коцюруба зауважила, що за цією системою вибори мають стати прозорішими, проте попередньо потрібно провести роз’яснювальну роботу для виборців, оскільки виборчий бюлетень матиме інший вигляд.

"Вибори мають стати прозорішими. Але перед цим має бути велика роз’яснювальна робота. якщо ця система буде проголосована, виборчий бюлетень теж матиме інший вигляд, де ми вписуватимемо номер партії та номер кандидата. І виборець має бути до цього готовим. якщо виборець не бажатиме обирати конкретного кандидати, він може вписати тільки номер партії", — наголосила юристка.

На цю тему — Ймовірно, що парламентські вибори будуть проводитись за старою системою ─ Черненко

Нагадаємо, робоча група у Верховній Раді завершила опрацьовувати понад 4 тисячі правок до Виборчого кодексу. За цей законопроект у першому читанні проголосували ще в листопаді 2017 року.

Прослухати повну версію.