Дослідник: космос стає туристичним, це може відновити українську космонавтику

Дослідник: космос стає туристичним, це може відновити українську космонавтику

12 квітня — Міжнародний день польоту людини в космос. Це свято було встановлене ООН в 2011 році. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" колекціонер і дослідник історії космонавтики Юрій Шевела розповів, як космос став його захопленням, у чому  особливість його космічної колекції, а також наголосив на тому, що космос стає туристичним, і це той шлях, котрий може відновити українську космонавтику.

Ведучий:

Роман Коляда

"У квітні 1966 року Юрій Олексійович Гагарін вперше приїхав у Київ. Мої батьки побігли на нього дивитися зі мною на руках. І вони мене охрестили Юрієм, по-батькові я Олексійович, тому з дитинства я був Гагаріним. З дитинства мене оточував космос. Я жив у космосі. І я не міг не захворіти ним", — зазначив Юрій Шевела.

Колекціонер розповів, що особливого є у його колекції.

"У мене неймовірна колекція. Те, що літало у космос, у мене теж є. У мене є карта, на якій є відзначені позначки, яка була призначена для рятування космонавтів, якщо він приземлився десь не там.  Крім того, у мене є пам’ятні медалі, котрі зроблені з обшивки космічних кораблів. У мене також є місячний пил, метеорити і, звичайно, автографи космонавтів. Також у мене є колекція марок, але деякі марки важко отримати", — сказав він.

Науковець та колекціонер наголосив, що космос стає туристичним, і це той шлях, котрий може відновити українську космонавтику.

"Ілон Маск — це переломний момент, коли космос стає комерційним, туристичним. Саме це може принести прибуток, і космонавтика може зробити крок вперед. Це те, на чому і Україна може заробити гроші. Саме не на військовій космонативтиці, а туристичних проектах. І це той шлях, котрий може відновити українську космонавтику", — додав він.

Прослухати повну версію.

На фото Юрій Шевела