Потрібно трохи почекати, поки з’являться перші вироки Антикорупційного суду, — Жернаков

Потрібно трохи почекати, поки з’являться перші вироки Антикорупційного суду, — Жернаков

Потрібно почекати щонайменше кілька місяців, поки Антикорупційний суд повноцінно запуститься і з’являться перші вироки, заявляє член Громадської ради доброчесності Михайло Жернаков. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Я думаю, що українське суспільство виграло примаймні в питанні добору суддів. При доборі суддів до Антикорупційного суду брала участь Рада міжнародних експертів, яка і змогла заблокувати участь недоброчесних кандидатів, порівняно з доробом до Верховного Суду, де понабирали недоброчесних суддів. Тому у плані добору суддів — це був хороший приклад", — зазначив Жернаков.

Жернаков зауважив, що потрібно почекати, поки Антикорупційний суд повноцінно запуститься.  

"Далі мають передати справи, мають бути інші організаційні дії, тому ще декілька місяців організаційний процес буде тривати. Крім того, потрібно вибрати керівника апарату, дуже важливу фігуру у суді. Таким чином, потрібно набратися терпіння, поки суд повноцінно запуститься. Далі він щонайменше декілька місяців буде розглядати справи, перш ніж з’являться перші вироки, оскільки всі ці справи мають розглядатись від самого початку", — сказав він. 

Як повідомляється, у Києві 11 квітня склали присягу 38 суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, у межах судової реформи в країні формуються нові суди: Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд та Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Вища кваліфікаційна комісія суддів України 2 серпня 2018 року оголосила конкурс на 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. 

6 березня Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) визначила переможців конкурсу на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Прослухати повну версію.

На фото — захід щодо призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду, president.gov.ua