До другого туру мовний законопроект проголосований не буде — Подоляк

До другого туру мовний законопроект проголосований не буде — Подоляк

До другого туру президентських виборів проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної проголосований не буде, заявляє народний депутат України, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Ірина Подоляк. Про це вона повідомила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вранці".

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Поправки до закону про мову так довго розглядаються, тому що діючий президент вираховував, наскільки цей законопроект може вплинути на його електоральні уподобання. А зараз депутати перебувають у виборчому процесі, поправок до законопроекту дуже багато. До другого туру цей законопроект проголосований не буде", — зауважила Ірина Подоляк.

Подоляк висловила сподівання, що після виборів, на пленарному засіданні 25 квітня, Верховна Рада таки проголосує за мовний законопроект.

"Сподівання лише одні: що одразу після виборів наступний тиждень буде пленарним, ми закінчимо розгляд цього законопроекту і 25 квітня, я переконана, Верховна Рада його проголосує, незважаючи на опір "Опозиційного блоку". Цікаво також, якою буде позиція "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту" під час голосування. Але я вірю, що він буде ухвалений", — сказала вона.

Нагадаємо, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної". У ньому зазначено, що єдиною державною офіційною мовою в Україні є українська. У документі  також буде визначено коло осіб, зобов'язаних вільно володіти державною мовою.

12 березня Верховна Рада розпочала розгляд законопроекту у другому читанні. Розгляд триває й досі.

Прослухати повну версію.

На фото — Ірина Подоляк, facebook.com