Театральна прем’єра: чого очікувати від вистави "Сніг у квітні" розповідає акторка Ірина Грищенко

Театральна прем’єра: чого очікувати від вистави "Сніг у квітні" розповідає акторка  Ірина Грищенко

У Києві в театрі на Подолі днями відбудеться прем’єра вистави "Сніг у квітні". Про підготовку, особливість вистави в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.Live" говорили з акторкою київського театру на Подолі та виконавицею головної ролі Іриною Грищенко.

Ведучі:

Денис Денисенко, Катерина Толокольнікова

"Дуже цікаво працювалося над виставою. Тому що для мене це перший досвід, роботи з іншим режисером, з режисером-жінкою. Ви знаєте, так склалося, що ми дуже швидко знайшли спільні ритми внутрішні. І ми розуміли дуже гарно одна одну. Мені здається, саме в цьому є наш тандем. Що з цього вийде, ми побачимо. Але оце відчуття одна одну, це дуже плідна робота. І в цьому є відмінність від інших робіт, інших прем’єр. Це така жіноча вистава", – розповіла акторка Ірина Грищенко.

Фото - facebook.com

За словами акторки, вистава "Сніг у квітні" – це історія про жінку.

"Моїй героїні виповнюється 50 років. Вона має певні жіночі проблеми в цей момент: вона втрачає чоловіка, він помирає, вона різко кидає свою акторську кар’єру, досить успішну. Із Америки виїжджає в Італію, в Рим. І в цьому стані, ця багата американка зустрічає молодого, юного, прекрасного хлопця. І між ними стається щось таке, на що варто прийти подивитися. Щось стається, розвивається і закінчується тим... на що варто подивитися", – сказала Ірина Грищенко.

Як зауважила акторка, вона дуже легко сприйняла героїню, вона дуже зрозуміла.

"Карен Стоун – моя героїня, вона все контролює, вона все тримає під контролем, тому вона досягла такого успіху. Вона весь час, все контролює, навіть свої емоції, почуття. І ця жінка, яка весь час тримає все під контролем, в якийсь момент втрачає цей контроль", – додала Грищенко.

Вона зауважила, що найскладніше в ролі  зробити її такою, настільки її полюбити, настільки наповнити її любов’ю, щоб ця любов вона могла передатися людям, які прийдуть на виставу.

Найбільше акторці в процесі роботи над виставою сподобалася можливість варіацій ролі.

"Я стільки спробувала моментів Карен Стоун, вона в мене була така різна і стільки у нас було імпровізацій в внутрішніх картинах, вони по-різному закінчувалися, вони по-різному починалися", – пояснила вона.

Зі слів Ірини Грищенко, над виставою чудово працювалося, бар’єрів жодних не було.

"Єдиний, який був бар’єр, це те що Марія Магдалєна (німецька акторка — ред.) не розуміла російську, і українську. Ми спілкуватися через перекладача. Що стосується Андреаса (Андреас Фон Шліппе. художник з костюмів з Мюнхена — ред.), то він дуже гарно розуміє, спілкується. Дуже комфортне відчуття, він людина художник. Це дуже цікава людина. І взагалі з ним цікаво спілкуватися", – сказала авторка.

Нагадаємо, що прем’єра вистави "Сніг у квітні" відбудеться 12, 13 та 14 квітня в київському театрі на Подолі. Вистава створена за повістю видатного американського драматурга Теннесі Уільямса.

Над прем’єрою працювала режисерка Поліна Медведєва. Варто зазначити, що режисер Поліна Медведєва – уродженка Львова, яка стала ведучою акторкою Московського художнього театру. Після Революції Гідності Поліна Медведєва залишила МХТ і повернулася в Україну. Зараз вона активно працює в Києві як режисер, а її останній спектакль "Привиди" за п'єсою Г. Ібсена, який з великим успіхом йде на сцені театру "Сузір'я" – в минулому році взяв участь в престижному Единбурзькому театральному фестивалі.

"Сніг у квітні" – це міжнародний проект, наприклад, художник з костюмів живе в Мюнхені, Андреас Фон Шліппе, а головну роль в одному зі складів грає німецька акторка Марія Магдалена Рабл.  

Прослухати ефір повністю.

На фото - Ірина Грищенко,  Катерина Толокольнікова, Денис Денисенко