Експерт розповів, чи допоможе поліграф знайти корупцію в "Укроборонпромі"

Експерт розповів, чи допоможе поліграф знайти корупцію в "Укроборонпромі"

Чи ефективною є перевірка працівників Укроборонпрому на поліграфі, чи може бути її результат доказом у справі та які особливості оформлення документів — в ефірі Українського радіо розповів експерт-поліграфолог, генеральний директор "Східноєвропейського центру кадрової безпеки" Ігор Усіков.

 

Ведучий:

Роман Коляда

Кабмін схвалив доопрацьований план реформування оборонно-промислового комплексу та впровадження окремих заходів, зокрема, для підвищення прозорості там вказано і необхідність перевірки керівництва Укроборонпрому та інших держпідприємств на поліграфі.

Йдеться про фігурантів резонансного журналістського розслідування, де розповідалося про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. За даними журналістів, схему з розкрадання організував 22-річний син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.

Що реально може встановити поліграф, і чи справді він такий могутній, розповів експерт-поліграфолог Ігор Усіков.

"Поліграф дуже ефективний при планомірному і продуманомі підході. Основна його задача — профілактика, протидія і недопущення. А виявлення — це вже вторинне. Це ефективний метод і весь світ його використовує по антикорупційному напрямку і при воєнній тематиці. Але це має бути програма", — зазначив він.

Експерт наголошує, що потрібно з самого початку визначити статус цього тестування: буде це службова виробнича перевірка, чи перевірка в рамках кримінального провадження.

"Поліграфологи, які будуть залучатися для цієї роботи, повинні мати відповідний статус. Поліграфолог у будь-якому випадку буде в цю тему занурюватися, і він буде зіштовхуватися з закритою інформацією. Він повинен мати допуск до такого роду інформації", — говорить Ігор Усіков.

Щоб ця перевірка не перетворилася на піар-акцію, експерт радить правильно підібрати поліграфологів, які повинні мати допуск і друге — звернути увагу на документ, який потім напише поліграфолог. Він може стати приводом до призначення службового розслідування.

"Наслідками після проходження поліграфа можуть бути навіть процесуальні дії, але панацеєю він не є. Якщо це в рамках кримінального провадження, то його результати можуть бути визнані одним з доказів, але це не може бути головним доказом", — говорить Ігор Усіков.

Нагадаємо, 4 березня Олега Гладковського президент Петро Порошенко звільнив з посади, 6 березня заявив що ініціює міжнародний аудит і ревізію всіх контрактів концерну. А 2 квітня президент звернувся до правоохоронців з вимогою провести дослідження усіх керівників "Укроборонпрому" на поліграфі.

Прослухати програму повністю.

Фото: Укрінформ