У Києві за три доби більше сотні разів горіла суха трава і сміття — речниця ДСНС

У Києві за три доби більше сотні разів горіла суха трава і сміття — речниця ДСНС

Про актуальну проблему, яка несе велику небезпеку — спалювання сміття і сухої трави — в ефірі програми “Сьогодні. Зранку" розповіли Світлана Водолага, начальник сектору зв'язків із ЗМІ ГУ ДСНС у м.Києві та експерт з екологічних питань Сергій Курикін.

Ведуча:

Тамара Гусейнова

Масштабні пожежі внаслідок спалювання сухої трави трапляються щодня в кожному регіоні. Є випадки, коли вогонь перекидався на будівлі, або спричиняв отруєння чи загибель людей. Лише у столиці за останні три доби було 105 таких викликів (з початку року —  240 викликів). Рятувальники ліквідували загоряння трав'яного настилу на площі 38 га. Про це розповіла голова прес-служби ДСНС м.Києва Світлана Водолага.

Експерт Сергій Курикін зазначає, що з роками ситуація зі спалюванням трави практично незмінна.

"Мене шокує те що повторюється з року в рік одна й та ж ситуація. Рівень екологічної культури, яка є складовою загальної культури людини, залишається низьким. При спалюванні сміття люди наносять шкоду самим собі. Якщо спалюється пластик, є велика ймовірність утворення діоксидних токсичних сполук. Спалювання сухої трави руйнує верхній шар грунту, зменшує родючість землі", — пояснює Сергій Курикін.

Він важає, що потрібно вести більшу інформаційну роботу саме органам місцевого самоврядування, і запровадити більш суттєві покарання. Також нагадує, що у селах, де відсутня інфраструктура для утилізації сміття, це є компетенція і пряма відповідальність місцевої влади. Громада має вимагати цього від обраних нею представників.

Читайте також: У Чорнобильській зоні понад півдоби гасили пожежу в покинутих будинках

"Хочеться звернутися, щоб люди були обачними, не спалювали траву, не спалювали сміття, і звичайно не кидали в траву сірники. Якщо людина бачить, що горить очерет і вже є масштабна пожежа — слід за телефоном 101", — зазначила Світлана Водолага.

"Наближаються травневі і великодні свята і звичайно люди будуть виходити на природу відпочивати і смажити шашлики. У Києві міська адміністрація облаштовує такі місця у паркових зонах, де розводити вогонь безпечно. Таких місць більше 40, дізнатися їх перелік можна на сайті КМДА", — говорить речниця ДСНС.

У необладнаних місцях вона радить не розводити вогонь, адже якщо недозагасити багаття, це може призвести до пожежі. Якщо все ж таки вирішили іти в лісопаркову зону відпочивати, візьміть із собою те, що може допомогти загасити пожежу.

Щороку в пожежонебезпечний період місцевими адміністраціями оголошується заборона на розведення багаття у лісопарковій зоні, і якщо люди порушують ця заборону, ставлячи під загрозу довкілля, слід телефонувати в поліцію. У рятувальників немає засобів впливу на громадян і покарання — це компетенція правоохоронців.

Повна версія програми: за посиланням.