Військовий комісар: призовники не користуються правом на відстрочку тому, що не знають про нього

Військовий комісар: призовники не користуються правом на відстрочку тому, що не знають про нього

Розпочався призов на строкову військову службу. Військовий комісар Маріупольського об’єднаного міського військового комісаріату Володимир Левандовський в ефірі "ДеньПРО" розповів в ефірі "ДеньПРО", як відбуватиметься весняний призов.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

З 1 квітня розповчався весняний призов на строкову військову службу, який триватиме до кінця липня. Володимир Левандовський розповів, що призову підлягають усі юнаки віком від 20 до 27 років.

Військовий комісар наголосив: відповідно до закону, після отримання повістки призовник має з’явитися у визначене повісткою місце в зазначений строк.

"Але у законі також написано, що громадяни, які не отримали повістки, зобов’язані прибути у військомат у 10-дениий термін з дня оголошення призовної кампанії. І тільки ті, які вже мають відстрочку, не зобов’язані з’являтися до військового комісаріату", – зауважив підполковник.

При цьому повістку не обов’язково мають давати військові комісаріати, зазначив він. Є великий спектр осіб, які мають право вручати повістку, у тому числі і органи місцевого самоврядування, і підприємства, і організації.

Володимир Левандовський розповів, що часто призовники не прибувають до військового комісаріату, хоча й мають відстрочку, якою теж не користуються.

"На жаль, наша молодь не дуже читає закони, особливо статтю 17 (Закону про військовий обов'язок і військову службу – ред.) про відстрочки. Вони думають, що вони її не мають, а насправді вони її мають і можуть використати", – зазначив військовий комісар.

Він також розповів, що тепер у військоматах призовники проходять спеціальне тестування, яке дозволяє раціональніше розподілити їх за родами військ.

"В першу чергу, все розпочинається з медичного огляду. Після того, як за медичним оглядом він придатний до військової служби, ми починаємо вивчати його морально-ділові якості, – пояснив військовий комісар. – Призовники проходять спеціальне тестування, там понад 200 запитань, проходять співбесіду. Неодноразово за призовниками, які підпадають під сумнів, ми також викликали їхніх батьків і проводили бесіду з батьками. Не завжди, але відсотків 10 батьків приходять і спілкуються".

При цьому військовий комісар особливо наголосив, що при медичних протипоказаннях призовників не беруть до армії.

"Дуже багато призовників у зв’язку зі станом здоров’я не йдуть до армії. Навіть за їх бажання", – пояснив Володимир Левандовський.

Наприкінці він зазначив, що, згідно з указом президента України, жоден військовослужбовець-строковик у жодному разі не буде залучений до операції об’єднаних сил.

Раніше експерт Українського інституту з прав людини розповів, що потрібне заохочення громадян до проходження військової служби.