"Гоголь – це мистецтво, а мистецтво об’єднує людей" – представник StartUp ГогольFEST

"Гоголь – це мистецтво, а мистецтво об’єднує людей" – представник StartUp ГогольFEST

У ніч з 6 на 7 квітня на Південному вокзалі у Києві встановили арт-інсталяцію – голову Миколи Гоголя. Чому присвячена ця інсталяція, в ефірі "ДеньПРО" розповів Богдан Яремчук, комунікаційний менеджер Гогольфесту.

Ведучі:

В’ячеслав Ільїн, Ганна Матвійчук

Як розповів Богдан Яремчук, скульптурі, встановленій на Південному вокзалі, вже понад 10 років.

"Сама скульптура була створена ще у 2008 році. Вона була частиною перфомансу, з якого відкривали фестиваль, – розповів Богдан Яремчук. – Цього року фастівські художники її відновили. Вона змінила вигляд, тепер вона у стилістиці StartUp ГогольFEST, який відбудеться у Маріуполі наприкінця квітня – на початку травня".

Скульптура в основному зроблена з металу і важить близько півтонни. Як повідомив Богдан Яремчук, вона стоятиме на київському вокзалі до завершення фестивалю і приберуть її після травневих свят.

"Раніше вона була цілісною, але тепер її можна розібрати. Її зробили більш мобільною, – поділився організатор. – Під сам вокзал її розшивали, щоб потім її можна було зібрати. Її висота – 3 м 20 см, вона просто не пройшла би у двері".

Як розповів Богдан Яремчук, голова Гоголя ніколи не покидала Києва і завжди була там, де відбувався Гогольфест. Цього разу її встановили на вокзалі тому, що саме звідти до Маріуполя відправлятиметься фестивальний арт-потяг. А зустрічатиме його на маріупольському вокзалі вже інша скульптура.

"На вокзалі в Києві стоятиме голова Гоголя, а в Маріуполі ми десь за тиждень, 14 чи 15 числа, встановимо Мавку. Вона теж велика й автентична, її зараз реконструюють і відновлюють. Таким чином, Київ і Маріуполь поєднаються, – пояснив організатор. – Гоголь – як символ мистецтва, а мистецтво об’єднує людей. Саме у цьому наш концепт".

У свою чергу Гоголь-трейн – перший в Європі арт-потяг – символізуватиме культурну мобільність. Він складатиметься з 10 вагонів, розповів Богдан Яремчук.

"Це буде чартерний фестивальний потяг, там будуть постійні перфоманси, музика, він буде розмальований всередині і ззовні, – поділився Богдан Яремчук. – Варто розуміти, що це період Великодніх і травневих свят, і зібрати цей потяг – це вже було дуже великим ходом назустріч. Це спільний проект з Укрзалізницею та Міністерством інфраструктури, і вони дуже нам в усьому сприяють. Навіть те, що вони змогли знайти й зібрати 10 вагонів у цей насичений період, коли вони і так все розкидають – це дуже круто".

Гоголь-трейн вирушить з Києва до Маріуполя 26 квітня, а повернеться до Києва за 5 днів, 1 травня. Вже найближчими днями організатори планують запустити продаж квитків.

"Ми запустимо продаж сьогодні-завтра, і їх не можна буде купити через Укрзалізницю. Це буде комплексна путівка, куди увійдуть і проживання, і проїзд туди-назад, і прохід на нічну сцену, – пояснив Богдан Яремчук. – Придбати квитки зможе кожен охочий, якщо він встигне, бо вже є великий ажіотаж, близько 3000 людей, які хочуть доєднатися до Гоголь-трейну. А на потязі буде всього 350 місць".

Раніше організатори StartUp ГогольFEST розповіли, що центральна подія цьогорічного фестивалю відбудеться на території судноремонтного заводу.

Фото the-village.com.ua