Експерт з виборчого права: за законом, якщо кандидат не сказав: "Голосуйте за мене" – це не агітація

Експерт з виборчого права: за законом, якщо кандидат не сказав: "Голосуйте за мене" – це не агітація

ЦВК учора офіційно оголосила результати виборів і старт другого туру. В ефірі "РанокПРО" Олександр Барабаш, експерт з виборчого права, розповів, коли офіційно розпочинається передвиборна агітація у другому турі та як вона законодавчо врегульовується.

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Олександр Барабаш пояснив, що формально передвиборна агітація у другому турі розпочалася з сьогоднішнього дня.

"Відповідно до ст. 57 Закону про вибори Президента України, на повторному голосуванні агітація наступає з наступного дня після оголошення повторного голосування. Це було оголошено вчора, тому формально період агітації розпочався сьогодні з 00:00", – розповів експерт.

Він додав, що в українських реаліях є значно більша проблема з визначенням власне поняття передвиборної агітації, аніж з її часовими межами.

"Сьогодні між юристами склалася думка – не знаю, чи поділяли б її суди, якби до них зверталися – тлумачення передвиборної агітації винятково як закликів за або проти кандидата. Кандидат може багато годин проводити у телеефірах. Але якщо він не сказав: "Голосуйте за мене" – це не агітація", – поділився Олександр Барабаш.

І подібних прогалин в українському законодавстві досить багато, зазначає експерт.

"У нас законодавство не просто недосконале. У свій час воно було зроблене калькою з російського законодавства, з посиланням на рішення російського Конституційного суду про те, що таке агітація. І оця російська калька сьогодні використовується для того, щоб практично всю брудну агітацію в якихось інтерв’ю абощо вивести за межі формальні передвиборної агітації і не застосовувати до нього вимоги рівних правових можливостей, попередньої оплати тощо", – пояснив Олександр Барабаш.

Раніше про недоліки законодавства про передвиборну агітацію розповів медіаюрист Олександр Бурмагін.