"Це не ми обрали Маріуполь, а він нас" – організатори StartUp GogolFEST

"Це не ми обрали Маріуполь, а він нас" – організатори StartUp GogolFEST

У Маріуполі з 26 квітня по 1 травня відбуватиметься Міжнародний фестиваль StartUp GogolFEST  – наступник київського GogolFEST. Анна Басова, програмний директор фестивалю, та Яна Афанасьєва-Гладких, куратор нічної сцени ІІ Міжнародного фестивалю StartUp GogolFEST в Маріуполі розповіли в ефірі "ДеньПРО" розповіли, чим дивуватимуть маріупольців.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

Анна Басова розповіла, що продовження традицій Гогольфесту в Маріуполі стало неочікуваним навіть для самих організаторів.

"Насправді не ми його обрали, а він нас обрав. Почалося все з того, що місцеві активісти, безпосередньо Олена Мозгіна, ще позаминулого, 2017, року запросила нас у Маріуполь з шаленою ідеєю зробити фестиваль взагалі в іншому місті, далеко від Києва. Це місто, у якому мало хто був з артистів і з команди фестивалю, – поділилась програмна директорка фестивалю. – Це був новий виклик для нас".

Як розповіла Анна Басова, Маріуполь став коханням з першого погляду.

"Буквально за місяць ми затвердили усі плани, бюджети, плани співпраці з місцевими активістами, міською радою, партнерами, і почали рухатися у цьому напрямку", – розповіла організаторка.

За словами організаторів, центральною подією фестивалю в цьому році стане гранд-опера на території Азовського судноремонтного заводу.

"Це подія, навколо якої в нас розрослася ціла концепція цьогорічного фестивалю. Це буде опера "Νερό", яка проходитиме на судноремонтному заводі. "Νερό" – це "вода" з грецької. У Маріуполі дуже багато грецького, там були грецькі поселення, – пояснила Анна Басова. – Ми розуміли, що місто потребує якоїсь фактурної події, яка дала би поштовх до переосмислення міста. Ми оглянули різні локації, і тільки ми побачили док, у якому відбуватиметься ця подія, ми зрозуміли, що це ідеальна локація для сценографії будь-чого".

Квитки на цю подію можна буде купити на офіційному сайті фестивалю, а також вона транслюватиметься на великому екрані у міському саду в Маріуполі та на всеукраїнських каналах.

Так само, як і в минулому році, в рамках фестивалю діятиме нічна сцена, на якій виступатимуть виконавці після закриття основної сцени о 23:00. Як анонсувала Яна Афанасьєва-Гладких, кураторка нічної сцени, програма має бути дійсно різноманітною.

"Будуть гурти з різних міст: і місцеві, з Маріуполя, і з Києва. Це можливість для молодих експериментальних гуртів. Зі 150 заявок, які нам надійшли, ми відберемо близько 10-15 команд, – розповіла кураторка нічної сцени. – Сет кожного гурту триватиме близько 45 хвилин".

Організатори переконані: нестачі слухачів не буде. Хоч це й андеграундна непопулярна музика маловідомих гуртів, досвід минулого року показав, що охочі послухати їх дійсно є.

"І не тільки в Маріуполі. У минулому році було багато відвідувачів з інших міст, які спеціально приїхали на фестиваль. Гогольфест – це не просто фестиваль музики, це фестиваль мистецтва у широкому сенсі. Тому й музика там не може бути лише в одному стилі чи в одному жанрі", – зазначила Яна Афанасьєва-Гладких.

Раніше директор фестивалю Максим Демський розповів, чому фестиваль назвали "Стартапом" і коли на фестивалі виступить гурт Dakh Daughters.