"Доступні ліки" за новими правилами: що зміниться?

"Доступні ліки" за новими правилами: що зміниться?

З 1 квітня почали діяти нові правила оформлення документів за програмою "Доступні ліки", а також запроваджено електронні рецепти. Директор аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко розповів в ефірі програми "Сьогодні.Зранку" на Українському радіо, що змінилося для пацієнтів, лікарів та фармацевтичної галузі.

Ведучі:

Богдан Буткевич

Христина Стець

З 1 квітня змінився розпорядник (адміністратор) цієї програми. Раніше нею керувало МОЗ, і всі угоди на видачу ліків укладалися на місцевому рівні. При цьому часто надходили скарги від аптек, що департаменти включають до програми аптечні заклади на свій розсуд. Відтепер укладанням договорів, трансфером коштів та моніторингом перебігу програми займатиметься Національна служба здоров'я України.

"В першу чергу цей крок зменшить корупційні впливи, зокрема і при виборі аптек для участі в програмі. Для пацієнтів же нічого не зміниться: перелік препаратів, ціни, асортимент — не зміняться", — говорить Володимир Руденко.

Експерт припускає, що навіть якщо в Україні зміниться влада, програму вже не вдасться згорнути, адже програма важлива, вона два роки працює, і багато людей наразі можуть безкоштовно отримати ліки по трьох нозологіях, надалі цей перелік планують збільшити.

"МОЗ шляхом експертизи визначає  перелік нозологій, перелік засобів, участь компаній являється добровільною: всі хто має бажання і виробляють такі засоби — беруть участь добровільно, точно так як і аптеки. Сьогодні є міф, що тільки комунальні чи державні аптеки цим займаються. Дійсно можливо на початку це було так, але це було два роки назад",  — вважає Володимир Руденко.

Ще одним нововведенням квітня є запровадження електронного рецепту.

"Те, що існує давно в розвинених країнах, це значно полегшить доступ громадян до лікарських засобів, скоротить черги до лікарів. Єдине, що багато хто користується програмою — люди похилого віку. Але передбачено, що вони можуть роздруковувати код і рецепт з яким вони можуть звернутися до аптеки. Все удосконалиться, наразі ще тільки 5 день, як працює ця система. Я переконаний, що переваг буде багато", — зазначає експерт.

Слухати програму повністю можна за посиланням.