Позбавлення Гуайдо недоторканності є не більше, ніж залякування — Куса

Позбавлення Гуайдо недоторканності є не більше, ніж залякування — Куса

Позбавлення опозиційного лідера Венесуели Хуана Гуайдо депутатської недоторканності є не більше, ніж залякування, переконаний фахівець з міжнародної політики аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ілія Куса. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведуча:

Галина Бабій

"Я думаю, що особливо радикальних кроків очікувати не варто, хоча це натяк з боку влади, що тепер у Гуайдо недоторканності немає, і ми можемо його заарештувати. Враховуючи те, Сполучені Штати підкреслювали, що арешт Гуайдо може стати тригером для силових дій з боку США та їх союзників, тому, я думаю, що це не більше, ніж просто погроза", —  зазначив Ілія Куса.

Куса зауважив, що опозиційний лідер Хуан Гуайдо не зможе зробити якісь серйозні кроки у відповідь, оскільки він не контролює силовий блок.

"Гуайдо не зможе зробити якість серйозні кроки у відповідь, у нього немає прямих інструментів тиску на Ніколаса Мадуро. Його уряд та силовий блок він не контролює", — сказав він.

Як повідомляється, Національна рада позбавила опозиційного лідера Хуана Гуайдо депутатської недоторканності.Такий крок парламенту відкриває шлях для можливого арешту Гуайдо за звинуваченням у порушенні конституції.

Нагадаємо, 4 лютого Президент Венесуели Ніколас Мадуро, який продовжує другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці, відмовився від пропозиції низки європейських країн провести нові президентські вибори. 

16 січня Національна асамблея (парламент Венесуели), яка оголосила раніше нелегітимність другого терміну на посаді президента Ніколаса Мадуро, прийняла заяву, що визнає його узурпатором, тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити президента Ніколаса Мадуро піти з посади президента країни. 

31 січня Європейський парламент визнав голову парламенту Венесуели Хуана Гуайдо законним тимчасовим президентом Боліваріанської Республіки Венесуела.

Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Ніколаса Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

Прослухати повну версію.

На фото — Хуан Гуайдо, EPA